Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mezinárodní olympijský výbor "po norském skandálu" ohlašuje změny

Lausanne (Švýcarsko) – Že by v prostředí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) zavál čerstvý vítr? Prezident MOV Thomas Bach se přinejmenším snaží vytvořit zdání, že organizace, jež o sobě v posledních měsících dala vědět především netradičními požadavky na servis pro své funkcionáře, pod tlakem veřejnosti spěje ke změně. 

Sport
zdroj: ČT4

Vlnu kritiky na konto MOV spustilo nedávné odstoupení norského Osla od kandidatury na pořádání zimních olympijských her v roce 2022. Problém nevězel ani tak v tom, že Norsko bylo v pořadí už čtvrtou zemí (po Polsku, Švédsku a Ukrajině), jež se vzdalo ambicí na pořádání Her, a mezi potenciálními hostiteli zbylo jen kazašské Almaty a čínský Peking.

Hluboký údiv vzbudily především požadavky MOV na servis, který po organizátorech chtěl Mezinárodní olympijský výbor pro své členy. Podle dokumentů, které zveřejnila norská strana, MOV vyžadoval recepci s norským králem Haraldem na účet královské rodiny, auta s řidičem a speciálně vyhrazené jízdní pruhy a pro každého delegáta také telefon Samsung s předplacenou SIM kartou.

Prezidenta MOV Thomase Bacha prý měla na letišti vítat delegace s červeným kobercem, pro vedení výboru mělo být připraveno VIP patro v luxusním hotelu se 24hodinovou lékařskou službou a vedení MOV si přálo také prodlouženou otevírací dobu hotelových barů a stále plný minibar. To bylo příliš i na jeden z nejbohatších států světa a Norsko odstoupilo od kandidatury.

Levnější kandidatura?

Za odstoupením Norska, stejně jako předtím Švédska a Polska, samozřejmě nestály jen absurdní požadavky členů MOV. Poslední Hry – především megalomanské projekty v Pekingu a Soči – byly ekonomicky nerentabilní a navíc po nich zbyla řada nevyužívaných sportovišť, což byl příklad, jež Oslo se Stockholmem a Krakovem nehodlaly následovat.

MOV nezbylo než reagovat a nyní tak přichází s dokumentem "Olympijská agenda 2020", který obsahuje 40 doporučení, jejž by měla mimo jiné vést k tomu, aby kandidatura a pořádání olympijských her mělo být v budoucnu levnější a atraktivnější pro uchazečská města.

Uchazeči už prý nebudou muset vydávat tolik financí na ekonomicky náročné prezentace, jejich počet se má snížit, podílet by se na nich měl i MOV. Budoucí hostitelé OH prý budou smět organizovat soutěže v některých sportech mimo město a "ve výjimečných případech" i mimo zemi. Počet účastníků her - sportovců, trenérů i funkcionářů - by měl být limitovaný, aby hry nenabobtnávaly.

Zmíněná "Olympijská agenda 2020" však zatím není v platnosti, MOV by ji musel nejdříve schválit na prosincovém zasedání v Monaku.

Zdroj
ČTK, Financial Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články