Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

MOV je zděšen stavem příprav na brazilskou olympiádu, situace je prý kritická

Melbourne – "Ještě horší než v Aténách. Situace je kritická," tak charakterizoval místopředseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) John Coates stav příprav Brazílie na olympijské hry v roce 2016. Práce na stadionech i infrastruktuře mají obrovská zpoždění a MOV je podle všeho zděšený. Zapojí se tak aktivně příprav, ačkoliv tomu doposud nebylo zvykem.  

Rekonstrukce stadionu Maracaná, který bude hostit úvodní ceremoniál olympijských her
zdroj: ČTK/EFE

Coates řekl na olympijském fóru v Sydney, že stavba některých sportovišť ještě ani nezačala. Velké zpoždění nabírají také projekty na vybudování infrastruktury a zásadní problémy jsou stále i s kvalitou vody. Přípravy Ria označil za "ještě horší než v Aténách".

Organizátoři olympijských her 2004 v řecké metropoli rovněž nabírali během příprav velká zpoždění. Nakonec ale na poslední chvíli dokázali všechny projekty dotáhnout. Coates navíc varoval, že neexistuje žádný náhradní plán pro případné nalezení jiného hostitele. MOV se proto do příprav zapojí víc, než je obvyklé.

"MOV vytvořil speciální pracovní skupinu, která se pokusí urychlit přípravy, ale situace je kritická," řekl Coates delegátům. "MOV musel přijmout více praktickou roli, což je nebývalé, ale neexistuje žádný plán B. Pojedeme do Ria," dodal.

Stejné problémy řešila v posledních letech rovněž Mezinárodní fotbalová federace FIFA, která Brazílii přidělila pořádání letošního mistrovství světa. Před šampionátem, který se uskuteční od 12. června do 13. července, stále nejsou dokončeny všechny stadiony. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články