Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Ledeckou střídají beachvolejbalisté. Cenu Gutha-Jarkovského získali Perušič a Schweiner

Nejhodnotnější výkon roku podali a s ním spojenou cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského získali plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, kteří se loni v Mexiku stali mistry světa. V hlasování sportovců zvítězili jako první dvojice v historii, naposledy převzala trofej pojmenovanou po zakladateli Českého olympijského výboru sjezdařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Je nám líto, video expirovalo.
Perušič se Schweinerem získali cenu Gutha-Jarkovského

"Když se podíváme na to, kdo všechno tu cenu vyhrál před námi, tak to jsou sportovní hvězdy nejvyšší kategorie. Troufám si tvrdit, že my tam rozhodně ještě nepatříme. Možná tam ani nikdy patřit nebudeme. Už jen fakt, že nás tito lidé zvolili jako vítěze letošního ročníku, je úžasný. A jen to ukazuje, co se nám loni podařilo dokázat," řekl Perušič.

"Je to obrovská čest, zařadit se mezi jména takového kalibru jako jsou Lukáš Krpálek, Ester Ledecká a další. A jsem rád, že jsme tam mohli naše jména a náš tým takhle zapsat," doplnil Schweiner. "Trofej je ještě těžší než ta z mistrovství světa. Myslím, že skoro dvojnásobně, ale je krásná."

Perušič se Schweinerem se říjnovým triumfem na MS postarali o největší úspěch českého beachvolejbalu. Ve skupině se jim přitom nedařilo, ale v play-off ovládli všech pět utkání včetně duelů se dvěma nejlepšími týmy světového žebříčku. V novinářské anketě Sportovec roku obsadili druhé místo za wimbledonskou vítězkou Markétou Vondroušovou.

Díky zlatu z MS si pražští beachvolejbalisté zajistili kvalifikaci na olympijské hry v Paříži, kde by si rádi vylepšili chuť po nevydařené premiéře pod pěti kruhy v Tokiu. Tam kvůli Perušičově pozitivnímu testu na koronavirus přišli o jeden zápas a i kvůli tomu nakonec nepostoupili ze skupinové fáze.

"Všichni jsme se trošku zatvrdili a pro všechny z nás to byla nějaká přídavná motivace. Nemyslím si, že bychom se tím teď nějak svazovali, ale samozřejmě jedeme do Paříže s tím, že chceme dosáhnout mnohem lepšího výsledku než posledně," dodal Perušič.

Cena Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského vznikla v roce 1933, jako první ji o rok později převzal vzpěrač Václav Pšenička. V poválečné době ji jako poslední získal v roce 1948 běžec Emil Zátopek, ČOV tradici obnovil v roce 1994. Od roku 2014 vítěze volí sami sportovci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články