Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hokejbal je v Česku populárnější než v Kanadě. V Ostravě se chystá MS

Hokejka patří k českému sportu, ať už má hráč na nohou brusle normální, kolečkové nebo jen sálovky. S nimi si hokejbal u nás už doběhl jen v kategorii mužů pro dvanáct medailí z MS. Tři zlaté a stejný počet bronzů získaly české výběry i na nedávném světovém šampionátu juniorů v Liberci. Další mohou přibýt i za tři roky na MS mužů i žen v Ostravě.

Je nám líto, video expirovalo.
Český hokejbal před MS 2026 v Ostravě

Martin Komárek, předseda Českomoravského svazu hokejbalu, přiznal, že výběr města, které bude za tři roky hostit světový šampionát mužů i žen, byl náročný. "Nejdříve jsme měli šest měst, pak zbyla dvě – Hradec Králové a Ostrava, a po dlouhé, tvrdé diskusi, jsme zvolili Ostravu. Rozhodlo zejména to, že hala ve Vítkovicích má lepší infrastrukturu, a touží po tom i hráčská základna na severu Moravy."

Světový šampionát, který se konal v roce 2017 v Pardubicích trhal divácké rekordy, a Komárek se snaží podporovat popularitu tohoto sportu u nás. "Není to samozřejmostí, děláme doprovodné kroky – akce pro děti, a snažíme se tím diváky do hlediště dostat a dělat všechno proto to, aby se bavili."

Nicolas Langr, hokejbalový reprezentant srovnával juniorský šampionát v Liberci a seniorský v Kanadě. Mnohem lepší atmosféra i počet diváků byl v česku. "Budu si na to pamatovat do konce života, když jsem dal rozhodující gól ve finále proti Slovensku," konstatoval střelec dvou finálových gólů na MS U23 v Liberci.

Výběr do reprezentace je podle Langra dlouhý. "Probíhají kempy, vystřídá se na nich spousta hráčů, a je třeba hrát dobře i v extralize. Chce to chytit sezonu," vysvětluje s tím, že by se chtěl dostat i v příštím roce na MS do Švýcarska i na to další v Ostravě.

Předseda svazu vidí pozitivní dopady juniorského mistrovství v Liberci na český hokejbal. "Pomohlo místnímu klubu a přilákalo nové hráče. Návštěvnost překonala naše očekávání a vyzkoušeli jsme si ve svijanské hale také streamování přenosů, což můžeme použít i pro extraligu," konstatoval Komárek, jenž vede svaz čítající 9500 sportovců. "Významně nás zastavil covid, ale těch 500–600 nových hráčů do jedenácti let, kteří se předtím hlásili každou sezonu, už máme zhruba zpět," ukončil rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články