Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Českým surfařům půjde na Světových hrách i o olympiádu

Ani na dalším ročníku Světových surfařských her, tedy neoficiálním mistrovství světa, nebudou scházet čeští zástupci. Soutěže na Tahiti se zúčastní šestičlenná výprava, která si po loňské premiéře klade za cíl posbírat co nejvíce zkušeností, jež by je jednou kvalifikovaly i na olympiádu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští surfaři míří na Evropské hry a bojují o OH

Loni byli na světových hrách čeští reprezentanti ve druhé polovině výsledkových listin. Jana Kašová, Anna Růtová a Paula Kutá obsadily shodně 91. příčku ze 132 závodnic, nejlepším mužem byl Petr Novotný, který skončil na 97. místě ze 165 surfařů. V hodnocení zemí se Česko zařadilo na 36. pozici ze 64 účastníků. "Loni byl hlavní cíl umístit se na prvním místě mezi vnitrozemskými státy a to se nám podařilo, náš největší soupeř Ukrajina skončila za námi," poznamenal Menšík.

I na letošním šampionátu, který se uskuteční od 22. února do 2. března v Portoriku, budou v týmu tři muži a tři ženy. Kašovou a Kutou tentokrát doplní Klára Kováříková, mezi muži si účast zopakují Novotný a Robert Vysloužil, nováčkem bude Adam Svoboda. "Cíl, který máme vždy, je zlatá olympijská medaile, ale to je spíš náš interní vtípek. Hlavní cíl je sbírat zkušenosti z velkých akcí, abychom mohli náš sport rozvíjet," uvedl Menšík.

V Portoriku bude v redukovaném pořadí k dispozici pět míst na OH pro muže a sedm pro ženy, celkem bude na Tahiti závodit o olympijské medaile po 24 surfařích v každé kategorii. "Jestli jsem se něco naučila za poslední léta s českým surfingem, tak to, že nic není nemožné. Nevím, jestli se nám to podaří teď, ale jednou na olympiádě bude někdo z Čech," zhodnotila šance na OH Kašová.

Stejně jako ostatní čeští reprezentanti tráví většinu času v zahraničí, konkrétně v Portugalsku. Teď si vyzkoušela měsíc převážně suchého tréninku v tuzemských podmínkách. Domluvila si i možnost chodit se surfem do bazénu. Inspirovala ji skupina surfařů, která za nepříznivého počasí v Portugalsku trénuje v bazénu. "Člověk si může zkoušet simulovat třeba podplavávání vlny. Nebo pádlovat, případně dělat několik kotrmelců se zadrženým dechem, jako když vás semele vlna. Jen odpadá ta zábavná část, kdy se svezeme na vlně," přiblížila Kašová.

Někteří reprezentanti žijí v zahraničí trvale. "Třeba Petr Novotný žije celý rok na Bali, má mnohem lepší možnosti na přípravu. A v zahraničí nám rostou nové naděje, které žijí s rodiči u oceánu. Dáváme jim velkou šanci, že by mohli posunout český surfing dál," řekl Menšík. Tréninkové možnosti českých surfařů by mohla rozšířit také umělá vlna, která se staví v Mnichově.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články