Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poprvé na olympiádu? Šance je, říkají čeští surfaři před Světovými hrami

Na olympiádě v Paříži se podruhé představí nejlepší světoví surfaři a poprvé se na Hry mohou nominovat i čeští zástupci. Účastnické místo si mohou vyjet už na přelomu května a června, kdy se v Salvadoru uskuteční Světové hry mezinárodní federace ISA.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Český surfing bude poprvé na Světových hrách

"Čeští surfaři zatím v té mezinárodní konkurenci neměli šanci se moc ukázat. Budeme určitě chtít postoupit z co nejvíce rozjížděk, ale naším hlavním cílem je dobře odprezentovat český surfing a udělat tam co nejlepší dojem," řekl k přelomové události pro nově se rozvíjející sport v tuzemsku předseda Českého svazu surfingu Matyáš Menšík.

Na ISA World Surfing Games nepůjde o první mezinárodní srovnání českých surfařů, v říjnu se na maďarském surfovém festivalu v Portugalsku v rámci exhibice představili proti závodníkům ze střední a východní Evropy. Jak v mužské, tak v ženské kategorii získali čeští surfaři v Costa da Caparica první a druhé místo. "V rámci středovýchodní Evropy jsme nějaké porovnání měli, tam si vedeme docela dobře," řekl i s odkazem na tento výkon Menšík.

Rozvoji surfingu v Česku výrazně pomáhá i čtyřdílný Česko-slovenský pohár, který je kvůli absenci přístupu k moři rozprostřen po celém světě. "Pro spoustu zemí jako Portugalsko nebo Francie je naprosto nepředstavitelné, že země jako my má pohár, který se jede ve čtyřech světových destinacích. Zatímco oni jedou jejich národní poháry všechno v jedné zemi," komentoval ohlasy ze zahraničí Menšík. "Pokud znáte Kokosy na sněhu, tak my jsme takový Šišky na pláži," použil přirovnání k slavném jamajskému čtyřbobu úřadující mistr České republiky Jakub Michna.

České reprezentaci se od prvního kvalifikačního závodu v minulém roce věnuje portugalský trenér Goncalo Silva, který si spolu se závodníky dal za cíl být nejlepší zemí bez oceánu. Úřadující mistryně České republiky Jana Kašová své osobní ambice posouvá ještě dál. "Já bych se chtěla kvalifikovat na olympiádu," vyhlásila útok na jedno kvalifikační místo pro Evropu, které bude v Salvadoru k dispozici.

Ostatní závodníci jsou ve svých vyhlídkách zdrženlivější. "Pokud to bude fungovat tak, jak jsem to viděl, že to umí fungovat, tak mým cílem bude jednoznačně přežít," řekl s úsměvem David Lenc, který bude ve Střední Americe náhradníkem.

"Já jsem nad tím takhle nepřemýšlel. Já si to tam jedu užít a podle mě se potom ten cíl zjeví sám," přiblížil svůj postoj Michna. "Určitě tam bude trochu nervozitka, protože tam bude úplně jiná světová třída, vlastně špička světová. Takže jenom si porovnat síly s těmahle borcema bude něco neskutečnýho a myslím si, že to bude zážitek sám o sobě," popsal pocity před premiérou na mezinárodní soutěži druhý ze tří českých závodníků Robert Vysloužil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články