Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Český sport stejný osud jako Rusko nestihne. Antidopingový výbor napravil chyby, sankce zažehnány

Problémy zažehnány? Antidopingový výbor ČR odstranil chyby, které odhalil loňský audit Světové antidopingové agentury (WADA). Českému sportu tak podle předsedy výboru Jiřího Janáka nehrozí přísné sankce, o kterých hovořil při květnovém zveřejnění výsledků auditu. Tehdy vzbudil obavy, že by Česko mohl potkat podobný osud jako Rusko, které ještě před postihy kvůli útoku na Ukrajinu nesmělo pořádat mezinárodní akce a jehož sportovci nesměli na některých akcích závodit pod státní vlajkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Antidopingový výbor napravil chyby, sankce českému sportu nehrozí

V Česku byl otočen poměr soutěžních a mimosoutěžních testů. Nově by měly být tři čtvrtiny dopingových kontrol neohlášených mimo závody, jak požaduje WADA. Také byl nastaven nový systém rozhodování dopingových sporů.

"Snad jako jediní v Evropě jsme měli rozhodování dopingových sporů v prvním stupni na úrovni disciplinárních komisí jednotlivých svazů," řekl Janák serveru Sport.cz. Do funkce byl jmenován krátce před začátkem auditu.

Čtrnáct velmi závažných pochybení

Ten odhalil více než čtyři desítky pochybení, z toho čtrnáct velmi závažných. Antidopingový výbor mimo jiné neplnil povinnost provádět mimosoutěžní kontroly registrovaných sportovců alespoň třikrát ročně. WADA mu rovněž vytýkala, že předčasně oznamoval jména sportovců vybraných k otestování či nedostatečně kontroloval místa pobytu, která mají sportovci povinnost hlásit pro případnou dopingovou kontrolu, a nedůsledně řešil porušení této povinnosti.

Problémy byly také v informování sportovců, kteří měli pozitivní test. Nebyli dostatečně poučeni o svých právech. Podrobnější zdůvodnění chyběla také v rozhodnutích o pozastavení činnosti.

Janák: Možná budeme ještě překvapeni

Současné vedení Antidopingového výboru ČR z chyb ve fungování vinilo své předchůdce. Janák upozornil, že se nadále vyšetřují události především z let 2017 a 2018, kde existuje podezření, že někteří sportovci a určitá sportovní odvětví byli testováni méně často. "Ale to vyšetřování je tajné, nemám k němu další informace. Jen vím, že byli někteří bývalí zaměstnanci vyslýcháni, možná budeme ještě překvapeni," doplnil.

Český antidopingový výbor přestal zveřejňovat jména sportovců, kteří měli pozitivní test. Kvůli ochraně osobních údajů toto téma aktuálně řeší soudní dvůr Evropské unie. Podle Janáka je možné, že budou uváděny jen sporty, užité zakázané látky a uložený trest.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články