Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

WADA odhalila množství chyb v práci antidopingového výboru ČR. Je to velký průšvih, řekl Janák

Více než 40 pochybení a porušení pravidel odhalil audit činnosti Antidopingového výboru České republiky, který v listopadu provedla Světová antidopingová agentura (WADA). Česká strana dostala čas na nápravu tak, aby od 10. září organizace pracovala správně, informoval Radiožurnál. V opačném případě by WADA mohla zahájit řízení, jehož výsledkem by podle šéfa antidopingového výboru Jiřího Janáka mohl být v mezním případě například i zákaz pořádání mezinárodních soutěží nebo nemožnost sportovců startovat pod českou vlajkou.

Světová antidopingová agentura (WADA)
zdroj: Reuters

Premiérový audit WADA odhalil podle Radiožurnálu 42 pochybení. Patří k nim mimo jiné neplnění povinnosti provádět mimosoutěžní kontroly registrovaných sportovců alespoň třikrát ročně. V Česku dosud převažovaly kontroly při soutěžích. "Při soutěžích bylo 70 procent testů, WADA chce, aby ten poměr byl přesně opačný," vysvětlil Janák.

V některých případech se nedodržovaly lhůty na odeslání odebraných vzorků do akreditované laboratoře v Německu nedaleko Drážďan. Antidopingový výbor také předčasně oznamoval jména sportovců vybraných k otestování či nedostatečně kontroloval místa pobytu, která mají sportovci povinnost hlásit pro případnou dopingovou kontrolu, a nedůsledné řešil porušení této povinnosti. "Nedávali jim puntík okamžitě, jak WADA vyžaduje," přiblížil Janák. Tři pochybení v průběhu dvanácti měsíců jsou závažným porušením antidopingových pravidel, které by mělo vést k zákazu činnosti.

Problémy byly také v informování sportovců, kteří měli pozitivní test. Nebyli dostatečně poučeni o svých právech. Podrobnější zdůvodnění chyběla také v rozhodnutích o pozastavení činnosti. "Rozhodnutí o zákazu činnosti na dva roky mělo třeba půl stránky," poznamenal Janák.

Janák vede antidopingový výbor od loňského léta a připustil, že pokud by tehdy znal výsledky auditu, pravděpodobně by funkci nepřijal. "Protože těch zjištění je opravdu hodně. Je to velký průšvih," uznal. Antidopingový výbor už podle něj vytváří nový vzdělávací plán, plán rizik, testovací plán, předělává postupy při rozhodování sporů v rámci dopingových případů a vyčlenil jednoho pracovníka na to, aby místa nahlášeného pobytu sportovců pečlivěji kontroloval, uvedl Radiožurnál.

Spokojený byl Janák jen s jedinou věcí. "Myslím, že obecně máme dobře nastavený systém kontrol, pokud jde o dopingové komisaře a jejich vzdělávání. Jinak asi nic," zdůraznil ředitel. Je přesvědčený, že antidopingový výbor pod jeho vedením reformu na základě požadavků WADA zvládne.

Má podporu Filipa Neussera, předsedy Národní sportovní agentury, která je zřizovatelem antidopingového výboru. "Ředitel Janák pracuje na nápravě, ale během roku samozřejmě nedokáže napravit všechny chyby, které zde byly deset let. Jsem ale přesvědčen, že se největší pochybení podaří napravit ve stanovených lhůtách tak, že se Česká republika vyhne nejtvrdším postihům. Nechci, aby současní sportovci pykali za nezvládnuté řízení bývalým vedením antidopingového výboru," Neusser.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články