Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zrádný covid trápí i otrlé sportovce. Návrat do plné zátěže může trvat déle

David Pulkrábek nebo Ondřej Cink. Je jich ale mnohem více. Několik desítek českých sportovců se potýká s vážnějšími následky covidu-19 a návrat k špičkovému normálu je pozvolnější, než by bylo zdrávo. S cestou k plné zátěži pomáhá tým lékařů Centra sportovní medicíny.

Je nám líto, video expirovalo.
Koronavirus prodělali, s následky ale někteří čeští sportovci bojují dál

Ve spolupráci s Českým olympijským výborem podpořili specialisté už zhruba stovku sportovců pozitivně testovaných na koronavirus.

"Cca v 15 procentech se objevuje postvirový syndrom, tedy problémy, které se projevují déle než po čtyřech týdnech," uvedl vedoucí Centra sportovní medicíny Jiří Dostál.

Například judista David Pulkrábek musel vynechat už tři mezinárodní turnaje a komplikuje se mu cesta do Tokia.

"Teď jsem měl tři až čtyři týdny rekonvalescenci, regeneraci a už jsem na cestě zpátky. Už jsem začal znovu trénovat," řekl čtyřnásobný účastník mistrovství světa v judu Pulkrábek, který zatím stojí těsně za postupovými pozicemi a konec června, dokdy je možné v judu sbírat body do žebříčku, se rychle blíží.

Dobrou zprávou je, že vážných průběhů nemoci mezi vrcholovými sportovci odborníci mnoho neevidují. "Opravdu těžce nemocné sportovce bychom mohli sečíst na prstech jedné ruky, a to máme v péči několik set lidí, " uvedl Dostál.

Tým lékařů připravil pro sportovce manuál, jak minimalizovat riziko postcovidového syndromu. Po ukončení karantény každý podstupuje zátěžové testy.

A návraty mohou trvat dlouho. "Z testů mi zjistili, že s tím ještě tělo trošičku bojuje, a doktoři mi doporučili, abych se do zátěže vracel postupně," poznamenal olympijský vítěz z Ria Lukáš Krpálek.

"Bylo to jako jezdit na výlety na kole. Myslím, že už jsem to přešel a že bych mohl být zpátky. Už se těším, až přijdou ostré závody," podotkl bronzový z mistrovství světa horských kol v roce 2015 Ondřej Cink.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články