Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pražský maraton bude v květnu jen pro elitní závodníky. Pro zbytek se přesouvá na říjen

I letošní květen bude bez "klasické podoby" Pražského maratonu. Pořadatelé jej kvůli koronaviru přesunuli na 10. října. Na 30. května plánují uspořádat alespoň maraton pro elitní kategorie.

Pražský maraton
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Na 30. května plánují pořadatelé z organizace RunCzech maraton pro elitní běžce, kteří by mohli na poslední chvíli splnit limit pro olympijské hry v Tokiu. Součástí závodu by mohlo být i mistrovství republiky.

Závod pro několik tisíc běžců je za dva měsíce nereálný. "Vzhledem ke stále velmi složité pandemické situaci bohužel není možné zorganizovat tak veliký a prestižní závod v tradičním květnovém termínu. Neustále ale sledujeme epidemiologickou situaci, zůstáváme optimisty a jako vhodný termín pro letošní Volkswagen Marathon Praha jsme zvolili neděli 10. října," uvedl v tiskové zprávě člen pořadatelského týmu Tomáš Coufal.

Na říjen organizátoři posunuli maraton i loni, tehdy však koronavirová situace v Česku ani podzimní termín neumožnila.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Vytrvalci usilující o účast na OH v Tokiu ale na říjen čekat nemohou, kvalifikační období skončí 31. května. Pro elitu se proto plánuje maraton na 30. května, uvedli pořadatelé na dotaz ČTK. Přesný formát tohoto závodu by měli zveřejnit v polovině dubna.

Alternativou květnového maratonu bude Volkswagen Virtuální Maraton Praha pro 10 tisíc závodníků, který potrvá od tradičního maratonského termínu 3. května do konce května. "Chceme poskytnout co nejbližší zážitek tomu, jako byste závodili. Budou startovní čísla ke stažení, on-line diplom, reálná medaile, kterou závodníci obdrží poštou, virtuální expo s nabídkami partnerů," uvedl Coufal. Maraton bude možné rozložit do víc dní, vedle této vzdálenosti bude připravena i kategorie dvoučlenných štafet, desetikilometrový běh a rodinný minimaraton na 4,2 kilometru.

První letošní městský půlmaraton plánuje RunCzech na 26. června do Karlových Varů. Pak by se mělo pokračovat 14. srpna v Olomouci. Dnes zveřejněný kalendář závodů na letošní rok je ale pouze provizorní, vše bude záležet na vývoji epidemiologické situace.

Loni se z městských závodů RunCzech uskutečnil jen půlmaraton v Ústí nad Labem. Těsně před říjnovými omezeními se ještě pod hlavičkou tohoto seriálu konal trailový závod v Liberci. Jinak RunCzech organizoval jen mimořádné akce, jako byly závody na letištích nebo v pivovaru v Plzni. S akcí na Letišti Václava Havla Praha a v plzeňském pivovaru počítá RunCzech i letos.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články