Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Japonsko otestuje možnou podobu letní olympiády. Chystá se atletický mítink

Pořadatelé olympijských her plánují na 9. května testovací atletický mítink za účasti zahraničních závodníků a japonských fanoušků. Na jeho základě by se mohlo rozhodnout o tom, jak bude vypadat režim při samotné olympiádě. V plánu jsou na jaře i další testovací soutěže.

Začnou v dubnu, kdy se uskuteční testovací soutěže v plavání, vodním pólu, skocích do vody, ragby a cyklistice. V květnu budou vedle atletiky následovat také volejbal, synchronizované plavání, gymnastika, skateboarding, sportovní střelba a basketbal 3x3. K tomu bude v Sapporu 5. května zkušební maraton.

Většinu závodů bude mít na starosti organizační výbor odložených Her. Na plavecké sporty ale bude dohlížet Mezinárodní plavecká federace (FINA) a na maraton v Sapporu Světová atletika.

Většina testovacích soutěží bude zaměřená především na naplánování a vyzkoušení procedur při jednotlivých sportovních disciplínách. Atletický mítink na Národním stadionu bude jediným ze závodů pořádaných organizačním výborem s mezinárodní účastí a domácími fanoušky. To bude možné i při maratonu.

"Pro atletiku a maraton přemýšlíme o fanoušcích a pozvání zahraničních sportovců, abychom mohli vyzkoušet potřebná opatření. Během atletických testovacích soutěží budeme muset shromáždit informace, abychom mohli učinit rozhodnutí," uvedl na webu Insidethegames člen organizačního výboru Hidemasa Nakamura. Zahraniční účastníky a domácí diváky může dovolit i FINA při soutěžích v plaveckých sportech.

Národní stadion má kapacitu 68 tisíc diváků. Atletický mítink by měl pomoci organizátorům určit, kolik fanoušků by mohlo přijít na olympijské soutěže. Je jasné, že to budou pouze Japonci, protože příjezd zahraničních diváků japonská vláda a pořadatelé kvůli pokračující pandemii koronaviru zamítli.

Zakázané bude povzbuzovat sportovce skandováním nebo zpěvem, povolené bude jen tleskání, aby se snížilo riziko nákazy. Testovací soutěže budou příležitostí pro prověření i dalších plánovaných opatření, jako je používání roušek, dodržování rozestupů a snaha o minimální kontakt sportovců s ostatními aktéry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články