Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Velký pondělní souhrn: Češi tentokrát bez medaile, Hassanová má první zlato

Po čtyřech dnech, kdy se česká výprava vždy radovala ze zisku medaile, tentokrát vyšli Češi v Tokiu naprázdno. První krok v plánu na zisk tří zlatých medailí udělala Sifan Hassanová, která ovládla běh na 5000 metrů.

Sifan Hassanová
zdroj: ČTK/AP/Charlie Riedel

ATLETIKA

První krok z plánovaného útoku na tři zlata na atletickém stadionu zvládla Sifan Hassanová, která vyhrála běh na 5000 metrů. Nizozemská reprezentantka Hassanová postoupila v Tokiu nejprve navzdory pádu do semifinále závodu na 1500 m, kam se kvalifikovaly i české běžkyně Diana Mezuliáníková a Kristiina Mäki. Odpoledne pak ovládla v čase 14:36,79 minuty i pětku a v plánu má v Tokiu ještě start na dvojnásobné trati.

Mezuliániková i Mäkki, která před sedmi měsíci přivedla na svět syna, si v rozbězích vylepšily osobní rekordy, třetí Češka Simona Vrzalová byla výrazně pomalejší a k postupu měla daleko. Tyčkařka Romana Maláčová v kvalifikaci poznamenané deštěm neuspěla.

Olympijským vítězem ve skoku do dálky se stal Řek Miltiadis Tentoglu výkonem 841 cm. V mimořádně dramatické soutěži porazil Kubánce Juana Miguela Echevarríu posledním pokusem a jen díky lepšímu druhému skoku. Běh na 100 metrů  překážek vyhrála Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika v čase 12,37 sekundy. Maročan Sufján El Bakkali v běhu na 3000 metrů překážek ukončil keňskou hegemonii, která na olympiádě v této disciplíně trvala od roku 1984.

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA

Kajakář Josef Dostál s přehledem vyhrál rozjížďku na 1000 metrů a postoupil přímo do úterního semifinále. Dařilo se i deblkanoistickému bratrskému páru Petr a Martin Fuksové, který na stejné distanci nejdříve dojel v rozjížďce třetí, aby si ve čtvrtfinále o jedno místo polepšil a také se probojoval do semifinále.

"Jelo se mi dobře. Byl jsem favoritem v rozjížďce. Věděl jsem, že jak Australan, tak Artuur Peters jsou dobří v protivětru, který foukal celou dobu, ale věděl jsem i to, že budou 'chcípat' ve finiši. Držel jsem se za nimi a jel jsem celkem klidnou jízdu," popsal Dostál.

"Vždy jsem na začátku takový nerozjetý, ale už jsem stoprocentně připravený podat výkon, který v sobě mám schovaný," řekl Petr Fuksa směrem k úternímu semifinále. Martin se o bratra nebál: "Je dost zkušený závodník. Věřím, že se v něm probudí něco obrovského a bude to dobré. Je to náš životní závod."

STŘELBA

Naději na boj o cenné kovy měli z české výpravy jen střelci Jiří Přívratský a Petr Nymburský, v kvalifikaci třípolohové malorážky ale neuspěli a obsadili 16. a 17. místo.

Českým střelcům se nevydařila hned úvodní část vkleče a manko už nedohnali. "Rozhodně s tím nejsem spokojen. Přál jsem si (finálovou) osmičku, i ty tréninky na to vypadaly, bohužel jsem to tu nedokázal prodat," posteskl si Nymburský.

Je nám líto, video expirovalo.
Poloha v kleče nám nevyšla, shodují se Nymburský a Přívratský

JEZDECTVÍ

Do pětadvacetičlenného finále se podle očekávání neprobojovali ani reprezentanti v jezdecké všestrannosti Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda. Příhoda obsadil při olympijském debutu ve čtyřdenní soutěži složené z drezury, terénní jízdy a parkuru s valachem Ferreolusem 33. místo. Trunda skončil s klisnou Shutterflyke devětatřicátý.

"Finálový parkur jsem si užil. Trochu mě mrzí, že jsme v cross country dostali tolik trestných bodů, dnes tak už nebylo moc o co jezdit. I když jsme předvedli slušný výkon za jednu chybku, tak už nás to nikam moc neposunulo. Jsem ale strašně moc rád, jak kůň skákal, jak byl plný síly a vypořádal se nejen s podmínkami, ale i celou soutěží," řekl Příhoda.

Je nám líto, video expirovalo.
Parkur v podání Trundy a Příhody s ohlasy

ZÁPAS

Pro zápasníka Artura Omarova skončila olympijská premiéra v řecko-římském stylu hned po prvním duelu. V úvodním kole ve váze do 97 kilogramů prohrál 1:3 s Alexem Szökem z Maďarska a do úterních oprav ho nevytáhl ani jeho přemožitel.

"Na maďarského soupeře jsem si věřil. Cítím malinkou křivdu vůči rozhodčím, ale zlobím se spíš sám na sebe. Žádnou větší chybu jsem v zápase neudělal. Hloupost s faulama mě strašně moc mrzí," řekl Omarov.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

Další tři sady medailí si rozdělili gymnasté. Mistr světa z roku 2014 Číňan Liou Jang získal zlato za cvičení na kruzích a vynahradil si zklamání z Ria de Janeiro, kde po vítězství v kvalifikaci finálové vystoupení nezvládl a skončil až čtvrtý.

Finále přeskoku těsně vyhrál Korejec Sin Ča-hwan, Denis Abljazin z Ruska se potřetí v řadě musel spokojit se stříbrem. Soutěž v prostných vyhrála při své premiéře pod pěti kruhy Američanka Jade Careyová. Ženský tým USA tak i bez Simone Bilesové získal v Tokiu pátou medaili.

Čtyřnásobná šampionka z Ria Bilesová využije v úterý poslední šanci na start v Tokiu a nastoupí do finále na kladině, do něhož se v minulém týdnu kvalifikovala. Z dosavadních čtyř finálových závodů se dosud vždy odhlásila s odkazem na psychické potíže.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Soutěže v dráhové cyklistice na velodromu v Izu, kam mohou na rozdíl od Tokia v omezeném počtu i diváci, zahájily rekordní výkony. O první se postaraly Němky v kvalifikaci stíhacího závodu družstev, v níž výkonem 4:07,307 minuty překonaly dosavadní maximum britského týmu takřka o tři sekundy. Další přidaly později zlaté Číňanky v rozjížďce týmového sprintu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články