Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sen o medaili se rychle rozplynul. Zápasník Omarov ztroskotal na první překážce

Před startem olympijských her se netajil ambicemi získat medaili, ale tíhu okamžiku nezvládl. Artur Omarov prohrál v osmifinále v řecko-římském stylu v kategorii do 97 kilogramů s Maďarem Alexem Szökem a jeho tokijská mise vzala bleskově za své i kvůli jeho soupeři, který vypadl hned vzápětí.

Do oprav by se dvaatřicetiletý rodák z Dagestánu dostal jen v případě, kdyby Szöke postoupil až do finále, ale to se nestalo. Maďarského zápasníka vyřadil dvojnásobný mistr světa Musa Jevlojev z Ruska, který zvítězil 6:2. Jevlojev se nakonec dostal až do finále, v němž nastoupí v úterý proti Arménovi Arturu Aleksanjanovi.

"Na maďarského soupeře jsem si věřil. Cítím malinkou křivdu vůči rozhodčím, ale zlobím se spíš sám na sebe. Žádnou větší chybu jsem v zápase neudělal. Hloupost s faulama mě strašně moc mrzí," řekl Omarov v rozhovoru České televizi.

Tři medailové sady se rozdělovaly již dnes. Olympijským vítězem v řecko-římském stylu ve váhové kategorii do 60 kilogramů se stal Kubánec Luis Orta. Ve finále porazil 5:1 Japonce Keničira Fumitu. Bronz získali Číňan Wa-li-chan Saj-li-kche a Rus Sergej Jemelin.

Je nám líto, video expirovalo.
Kubánský zápasník López získal čtvrté olympijské zlato v řadě

Jen o chvilku později napodobil krajana ve váze do 130 kg Mijaín López. V závěrečném boji o zlato pod dohledem českého rozhodčího Václava Scheinera mladšího přemohl Gruzínce Iakobiho Kadžaju 5:0 a zvítězil již na čtvrté olympiádě za sebou, což se mu povedlo jako prvnímu muži v historii. Na bronz dosáhli Turek Riza Kayaalp a Rus Sergej Semjonov.

Osmatřicetiletý López napodobil Japonku Kaorii Ičovou, jež získala jako první čtvrté zápasnické zlato z OH před pěti lety v Riu de Janeiro. "Dosáhnul jsem svého cíle - vytvořil jsem rekord," uvedl López, jenž čtvrtým triumfem překonal legendárního Alexandra Karelina. A nevyloučil ani útok na páté zlato v Paříži 2024. "Samozřejmě o tom přemýšlím, ale teď si budu chtít vychutnat tenhle svůj triumf. A na konci roku světu oznámím, zda budu ještě zápasit. Musím si to dobře rozmyslet, protože po čtyřech zlatech by pro mě byla porážka těžká," dodal muž, jenž je ve své zemi celebritou.

Mezi volnostylařkami ve váze do 76 kg se radovala Němka Aline Rotterová-Fockenová. Ve finále porazila Adeline Grayovou z USA 7:3. Bronz si vybojovaly Číňanka Čou Čchien a Yasemin Adarová z Turecka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články