Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Tokio je ve stavu nouze. Nemá to nic společného s olympijskými hrami, ujišťuje Bach

Pouhé tři měsíce před začátkem odložených olympijských her se Tokio ocitlo potřetí ve stavu nouze kvůli šíření koronaviru. Japonský premiér Jošihide Suga v pátek vyhlásil opatření, která zasáhnou zhruba čtvrtinu populace, neboť se vedle hlavního města týkají Ósaky a prefektur Kjóto a Hjógo. Suga ale zároveň slíbil, že Tokio od 23. července do 8. srpna uspořádá bezpečné olympijské hry.

Olympijská pochodeň
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Omezení potrvají od neděle do 11. května. Vláda uzavře restaurace a další podniky podávající alkohol včetně populárních karaoke barů, stejně jako kina či nákupní centra s rozlohou větší než 1000 metrů čtverečních. Bez diváků se také obejdou větší sportovní a kulturní akce. Firmy by měly zaměstnancům umožnit práci z domova, školy zůstanou otevřené.

Nová omezení budou platit i během takzvaného "Zlatého týdne", kdy Japonci slaví čtyři významné svátky a tradičně vyrážejí za rodinami, na výlety nebo dovolenou.

Opatření by měla skončit krátce před cestou prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha do Hirošimy, jež je v plánu 17. a 18. května. "Tento stav ohrožení je naprosto v souladu s celkovou vládní politikou. Nemá nic společného s olympijskými hrami, ale se 'Zlatým týdnem'," uvedl Bach, který má ve městě zničeném v roce 1945 výbuchem atomové bomby pozdravit štafetu s olympijskou pochodní.

Japonsko se dosud nekontrolovanému šíření nákazy, které paralyzovalo mnohé vyspělé státy, vyhnulo. V zemi se 126 miliony obyvatel se od počátku epidemie potvrdilo okolo 550 000 případů koronaviru a v souvislosti s covidem-19 zemřelo méně než 10 000 pacientů. V poslední době však po výskytu jedné z nových, nakažlivějších variací koronaviru přibývá infikovaných a vakcinace Japonců postupuje pomalu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články