Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Byl to můj nejpovedenější závod. Skoro jsem si ho i užila, říká Joglová

Jako první z českých vytrvalkyň dokázala olympijský limit splnit Marcela Joglová. V Nizozemsku zaběhla 2:28:16, kterým se pod požadovaný čas vešla o více než minutu. Svěřenkyně trenéra Jana Pernici své výkony rozebrala ve Sportovních zprávách.

O zaběhnutí požadovaného maratonského výkonu se kromě Joglové snaží další tři české běžkyně: Moiře Stewartové chybělo ve švýcarském Belpu pouhých devět vteřin a možná se bude znovu pokoušet v Praze. Kvalifikovat se chtějí také česká rekordmanka Eva Vrabcová-Nývltová a také půlmaratonská mistryně republiky Tereza Hrochová.

Před maratonem v Nizozemsku trávila dlouhé měsíce v Keni a dlouhodobé soustředění ve vysoké nadmořské výšce se vyplatilo. "Byl to nejpovedenější závod, co se průběhu týká. De facto jsem si ho v uvozovkách užila. Nepřišla krize, jen trochu křeče," usmívá se Joglová a dodává, že týden po úspěchu stále cítí maratonskou euforii.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Kvalifikační úspěch maratonkyně Joglové

Paradoxně i přes splněný limit nemá jistotu olympijského místa, protože Češky mohou do Tokia jet pouze ve třech. "Ještě mě můžou vyšoupnout," říká Joglová. "Moiře jsem fandila, její příběh a pokroky se mi líbí. Přála bych jí to, dělá úžasné pokroky. O Evě se moc neví, Terka je hrozný dříč. Ale sledovala jsem hlavně sebe," říká.

Za poslední roky dokázala Joglová zásadně vylepšit své výkony. "Od začátku jsem měla v hlavě, že chci postupně snižovat svůj maratonský čas. Nejednalo se mi o půlmaraton nebo desítku," říká běžkyně, která pravděpodobně bude po MS v Dauhá 2019 reprezentovat Českou republiku na další velké světové akci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články