Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Štafetu s olympijským ohněm diváci vidět mohou. Hlasitě povzbuzovat ale nesmí

Až 25. března vyrazí na svoji trasu štafeta s olympijskou pochodní, budou ji smět v ulicích sledovat diváci. Při cestě, která vyvrcholí 23. července při slavnostním zahájení letních Her v Tokiu, ale lidé musí nosit roušky, dodržovat rozestupy a nesmějí hlasitě povzbuzovat běžce, aby se zamezilo šíření koronaviru. Povolené je jen tleskání a povzbuzování zakoupenými pomůckami.

Stejně jako celá olympiáda má i štafeta roční zpoždění. Loni byl sice oheň v řecké Olympii zapálen a dostal se do Japonska, ale těsně před plánovaným začátkem štafety přišlo rozhodnutí o odložení OH kvůli koronaviru. Ten nadále řádí po světě, takže se olympijské hry plánují za mimořádných hygienických opatření.

Japonci ale nepřijdou o možnost sledovat běžce s olympijským ohněm. Pořadatelé však doporučují, aby se přišli podívat jen v blízkosti svého bydliště. "Musejí podporovat jen tleskáním nebo používáním zakoupených pomůcek, ale nesmějí křičet a fandit," uvádí se v pravidlech, která zveřejnili pořadatelé.

Samozřejmostí jsou ochrana obličeje a sociální distanc. Pokud by se někde shromáždilo velké množství lidí, pořadatelé si vyhradili právo takový úsek štafety vynechat. Nová prezidentka organizačního výboru Seiko Hašimotová ale považuje přítomnost diváků za důležitou. "Chceme spojit celou zemi díky konceptu olympijské štafety s názvem Naděje nám svítí na cestu," řekla novinářům.

Samotní běžci s olympijským ohněm nebudou muset mít roušku. To bude důležité zejména s blížícím se létem, kdy bývá velké horko a vlhko. Běžci i organizátoři olympijské štafety budou muset dva týdny před svou účastí vyplňovat podrobné zdravotní dotazníky a musejí se vyhýbat rizikovým aktivitám včetně návštěvy restaurací nebo míst s větší koncentrací lidí. Ojedinělé pozitivní testy by ale neměly štafetu zastavit.

Problém bude se třemi stovkami běžců, kteří měli dorazit ze zahraničí. Japonsko stále omezuje přístup cizincům a těm, které do země pustí, nařizuje dvoutýdenní karanténu.

Štafeta by měla navštívit všech 47 prefektur. Guvernér západojaponské prefektury Šimane Tacuja Marujama ale nedávno vyjádřil obavy, že by tato akce mohla rozšířit koronavirus v jeho regionu, který dosud nebyl příliš zasažen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články