Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Šéf organizačního výboru OH kvůli sexistickým výrokům rezignoval, olympiáda dál ztrácí v Japonsku podporu

Šéf organizačního týmu olympijských her v Tokiu Joširo Mori v pátek oznámil rezignaci. Třiaosmdesátiletého bývalého premiéra stály funkci nevhodné výroky na adresu žen. Odchod Moriho a jeho možné nahrazení dalším osmdesátníkem Saburó Kawabučim dál zvyšují nejistotu kolem pořádání olympiády, které už nyní nepodporuje většina obyvatel. A také znovu přiživily doutnající genderový i generační konflikt v japonské společnosti.

Předseda organizačního výboru her v Tokiu Joširo Mori rezignoval
zdroj: AP

Mori chtěl úspěšně uspořádanou olympiádou napsat tečku za svou bohatou profesní kariérou, odchází však předčasně po tlaku ze strany sponzorů, médií i veřejnosti. Petici za jeho odvolání podepsalo na 150 tisíc lidí.

"Moje nevhodné komentáře způsobily zmatek. Omlouvám se za potíže a ke dnešku rezignuji," uvedl Mori. "Nejdůležitější je uspořádat v červenci olympijské hry a moje přítomnost by mohla být překážkou," dodal bývalý předseda vlády.

Šéfa organizačního výboru dohnala k rezignaci pouhých 160 dní před začátkem soutěží nevybíravá slova na adresu žen. Ty podle něj ve výkonném výboru organizační komise moc mluví a schůzky s kolegyněmi zabírají příliš mnoho času.

Zapojení žen do veřejného života je v tradiční východoasijské společnosti palčivým tématem. Ve vedení největších firem je jich pouze pět procent a na ženy připadá jen desetina ústavních funkcí.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizační výbor tokijských Her je pět měsíců před startem bez předsedy

Moriho výrok navíc přisypal sůl i do rány mezigeneračního sporu. Mladí Japonci čím dál více kritizují generaci svých prarodičů, která i po osmdesátce lpí na veřejných funkcích.

"Staří lidé pro Japonsko tvrdě pracovali. Není uctivé slyšet na jejich adresu takovou kritiku," vyjádřil se Mori. A následně za svého možného nástupce označil ještě o rok staršího Kawabučiho.

Bývalý reprezentant a předseda národního fotbalového svazu ale uvedl, že se nepovažuje za nejlepšího kandidáta. Podle médií jsou mezi uchazeči také tři ženy – bývalá judistka Kaori Jamagučiová, někdejší akvabela Mikako Kotaniová nebo vítězka maratonu z her v Sydney Naoko Takahašiová.

Spory tak jen prohlubují nejistotu kolem pořádání Her, které už nyní o rok odložila pandemie koronaviru. S náhradním termínem na přelomu letošního července a srpna kvůli obavám z nákazy nesouhlasí až 80 procent Japonců.

Je nám líto, video expirovalo.
David Lukšů o nejistotě kolem pořádání olympijských her

Lukšů: Olympiáda nemá plán B. MOV udělá vše pro to, aby se konala

Šéfeditor sportovního zpravodajství ČT David Lukšů přesto nepředpokládá, že by se olympiáda nekonala. "Sám předseda MOV Thomas Bach řekl, že neexistuje žádný plán B, že by se Hry znovu odložily nebo zrušily. Ve hře jsou miliardy investovaných dolarů, peníze od sponzorů a z vysílacích práv, takže ten tlak na pořádání je stále velký," vysvětluje Lukšů.

Pokud by se ovšem Hry v Tokiu nakonec nemohly konat, je ve hře mnohem spíše jejich zrušení. "Změna rotace olympiády se čekat nedá. Tím padá i varianta, že by se letní i zimní Hry konaly ve stejném roce, jak tomu bylo do začátku devadesátých let. Zajímavé je, že Tokiu se to samé stalo už před osmdesáti lety, kdy olympiádu nejprve odsunula a poté úplně zrušila druhá světová válka," připomíná Lukšů.

Pro celou jednu generaci sportovců by poté šlo asi o největší zklamání kariéry. "Příprava probíhá ve čtyřletých cyklech, jsou na ni často navázány i finance od svazů a sponzorů. Pro některé je to velká komplikace i v osobním životě, když se chtěli na vrcholné akci rozloučit s kariérou, a už teď si ji o rok prodloužili. Pokud by se olympiáda zrušila a vznikla by osmiletá díra, část současné sportovní generace by o Hry vlastně úplně přišla," uzavírá Lukšů.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články