Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Prezident tokijského organizačního výboru: Je jisté, že olympiáda bude

Žádné pochyby. Prezident organizačního výboru Joširo Mori nepochybuje o tom, že olympijské hry v Tokiu proběhnou. Jedinou otázkou podle něj je, v jaké podobě se akce bude konat.

Je nám líto, video expirovalo.
Prezident organizačního výboru si je jistý, že OH v Tokiu budou

"Bez ohledu na to, jaká bude situace s koronavirem, Hry uspořádáme," řekl Mori kolegům z vládní Liberální demokratické strany. "Měli bychom se přenést přes otázku, zda hry budou, či nikoli, a místo toho diskutovat o tom, jak je zorganizovat," dodal bývalý japonský premiér.

Mori reagoval na spekulace, že vzhledem k pokračující koronavirové pandemii hrozí již jednou odloženým tokijským Hrám zrušení. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nicméně trvá na tom, že OH s 11 tisíci sportovci, desítkami tisíc rozhodčích, funkcionářů, novinářů, televizních pracovníků, sponzorů a hostů 23. července začnou.

O tom, zda se budou Hry konat s diváky, se rozhodne na jaře. Podle agentury AP je pravděpodobné, že minimálně zahraniční fanoušci v Tokiu nebudou. Jedním z úkolu organizátorů bude také přesvědčit samotné Japonce, že OH budou bezpečnou akcí. Nedávné průzkumy ukázaly, že až 80 procent obyvatel ostrovní země se domnívá, že by Hry měly být - nebo budou - znovu odloženy či zrušeny.

Maskoti tokijské olympiády
zdroj: ČTK/AP autor: Koji Sasahara

Dva problémy tokijské olympiády

Japonský premiér Jošihide Suga prodloužil do 7. března nouzový stav vyhlášený kvůli covidu-19 v Tokiu a devíti dalších oblastech. Počty nově nakažených v metropoli i zbytku země od začátku ledna poklesly, ale nemocnice jsou stále zaplaveny vážnými případy.

"Největší problém je, jak nyní japonský lid vnímá olympiádu. A druhý problém je, jak pokračovat s přípravami na Hry a mezitím bojovat s koronavirem. Na tyto dvě věci se musíme soustředit nejvíce," řekl Mori.

Organizátoři a MOV mají ve středu zveřejnit detailní soubor pravidel pro pobyt v Japonsku. Sportovci, funkcionáři či členové mezinárodních sportovních federací se z něj mají dozvědět vše o testování v dějišti Her, o dodržování odstupů a o dalších bezpečnostních pravidlech chování v hostitelské zemi Her.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články