Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Organizační výbor OH v Tokiu mění předsedu, řekl, že ženy moc mluví

Vedení organizačního výboru olympijských her v Tokiu změní předsedu. Joširo Mori podle japonské agentury Kjódó kvůli nedávným sexistickým poznámkám rezignoval a podle médií ho nahradí čtyřiaosmdesátiletý Saburó Kawabuči, starosta olympijské vesnice a bývalý předseda japonské fotbalové federace. Kjódó to uvedla s odvoláním na nejmenované zdroje.

Důvodem k odchodu Moriho z funkce je jeho nedávný výrok, že ženy ve výkonném výboru organizační komise moc mluví, což je otravné. Poznámky někdejšího japonského premiéra vyvolaly pozdvižení jak v Japonsku, tak v zahraničí. Představovaly nový zádrhel na cestě k letní olympiádě, která musela být kvůli pandemii covidu-19 přeložena z loňského roku na letošek.

Mori podle japonských médií svůj plán rezignovat oznámí v pátek, kdy se koná schůzka členů výkonného výboru. Sejdou se právě kvůli jeho výrokům.

Je nám líto, video expirovalo.
Mori končí jako šéf organizačního výboru OH v Tokiu

Na narychlo svolané tiskové konferenci 4. února třiaosmdesátiletý funkcionář své výroky odvolal a řekl, že byly "nevhodné" a proti duchu olympiády. Tehdy ovšem odmítl rezignovat. Na otázku, zda si myslí, že ženy opravdu příliš mluví, odpověděl: "V poslední době ženy příliš neposlouchám, takže nevím".

Podpora veřejnosti pro pořádání sportovního svátku v zemi v poslední době výrazně poklesla. Reuters uvádí, že skoro 80 procent lidí v Japonsku je kvůli obavám z koronaviru proti tomu, aby se olympijské hry letos konaly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články