Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Otázek je hodně, odpovědí málo, říká šéf české olympijské mise v Tokiu Martin Doktor

Nemá to snadné. Šéf české mise pro olympijské hry v Tokiu Martin Doktor půl roku před plánovaným zapálením olympijského ohně pořád neví, na čem je. Věří, že se Hry uskuteční, byť na sportovce a realizační týmy bude kvůli přetrvávající pandemii koronaviru čekat mnoho omezení.

Martin Doktor
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V sídle Českého olympijského výboru mají napilno. Na čtvrtečním zasedání štábu zajišťujícího přípravu na Tokio se mimo jiné zrovna dohodlo, že jednat se bude zároveň také o Pekingu, kde se za rok od 4. února mají konat zimní Hry. "Stejný tým lidí řeší stejné věci, tak proto," řekl Doktor a prozradil, že pracovní název pro takové spojení zní Toking.

První na řadě je Tokio. Doktor od zástupců sportovních svazů a jednotlivých reprezentantů dostává mnoho otázek. Jaký bude režim v olympijské vesnici? Jak se bude testovat na covid-19? Bude povinné očkování? Jak bude zajištěna doprava? "Všechno to jsou otázky, na které neumíme přesně odpovědět. Je mnoho neznámých, tápeme, ale jedeme, jako kdyby všechno bylo normální," řekl Doktor.

Tokijští pořadatelé slibovali brífink během ledna. Nově přišla informace, že na on-line setkání dojde 9. února. "Čekáme na to jako na smilování boží," uvedl Doktor.

Je nám líto, video expirovalo.
Otazníky nad olympiádou v Tokiu

Přibývají spekulace, že se hry neuskuteční, ale dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice je přesvědčen, že budou. "Každopádně. Z Tokia i z Lausanne (z Mezinárodního olympijského výboru) zní unisono, že to bude, tak od nás to zní stejným způsobem. Nic jiného ani nemůžeme dělat," pronesl Doktor.

Svátek pod pěti kruhy budou dozajista provázet mnohá koronavirová specifika. Sportovci si nebudou nejspíš smět chodit navzájem fandit a v olympijské vesnici se zdrží jen krátce. "Zřejmě bude platit pravidlo, že budou smět být v olympijské vesnici pět dní před soutěží a do dvou dnů po ní budou muset zmizet," prozradil Doktor už pořadateli nastíněnou variantu, která výrazně zkomplikuje přípravu.

Na aklimatizaci v Japonsku je totiž třeba minimálně deset dnů. Atleti, rychlostní kanoisté či plavci plánují pobyt v prefektuře Kóči, judisté v Óitě, lezec Adam Ondra chtěl bydlet mimo vesnici v Tokiu a moderní pětibojaři uvažovali o Koreji.

Mnoho sportovců si chtělo zvykat na časový posun a podnebí ve vesnici. A některé sporty ani nemají jinou možnost než trénovat na olympijských kolbištích, třeba vodní slalomáři. "Potřebujeme zjistit, které sporty budou mít možnost trénovat na svých sportovištích. Pokud to nepůjde, tak nedává smysl, aby třeba byli mimo olympijskou vesnici. To jsou všechno věci, které nevíme," konstatoval Doktor.

Česká výprava má na OH v Tokiu zajištěných 42 účastnických míst, z toho deset na jméno. Letenku do Tokia už si splněnými limity zajistili atleti Zuzana Hejnová, Jakub Vadlejch, Nikola Ogrodníková a Tomáš Staněk, jejichž nominaci musí ještě potvrdit svaz, a plavci Simona Kubová, Jan Micka, Barbora Seemanová a Kristýna Horská. Nominaci na jméno mají rovněž lezec Adam Ondra a sportovní gymnastka Aneta Holasová. Po vítězství v domácí kvalifikaci se mohou chystat také vodní slalomáři Jiří Prskavec, Kateřina Kudějová, Lukáš Rohan a Tereza Fišerová, nominace by neměla uniknout ani rychlostním kanoistům Josefu Dostálovi, Radku Šloufovi a bratrům Fuksovým či veslařům Ondřeji Synkovi, Lence Antošové a Kristýně Fleissnerové.

Jasné je, že všudypřítomné bude testování na covid-19. Před odletem a po příletu každý absolvuje PCR test a další budou následovat nejspíše každé čtyři dny. "A poslední informace říkaly, že test bude i dvanáct hodin před soutěží a v případě pozitivního výsledku další tři hodiny před, aby se to potvrdilo."

Pravděpodobně bude docházet k situacím, kdy sportovec nebude vpuštěn kvůli pozitivnímu testu do boje o medaile. Jednotlivé soutěže to může ovlivnit. "Na jednu stranu ano, budou smutné případy. Bude to v jednotkách, ale bohužel to s sebou tahle doba nese. Bude to hrozný, ale musíme se na to připravit," řekl Doktor a dodal, že sportovci jsou zvyklí se v přípravě na vrcholnou událost obětovat.

Otázkou je, zda bude pro olympioniky povinné očkování. Podle Doktora zní z MOV, že nikoliv, ale chápal by, pokud by to Japonci vyžadovali. "Když tam pojede celý svět...," doplnil. Zástupci ČOV si zatím dělají mezi sportovci průzkum, kdo by měl o očkování zájem a kdy by s ohledem na přípravu připadalo v úvahu. "Nejedná se jen o sportovce, ale i o doprovod a je žádoucí, aby celý tým okolo sportovců byl zdravý. Je jasné, že teď jsou jiné priority, na druhou stranu musíme být připraveni, když na to přijde, abychom měli možnost naočkovat i členy výpravy," řekl.

Koronavirus se promítá do všech sfér příprav. I do oblečení. První pravidla přišla pro vizáž roušek. "Nesmí na sobě mít logo výrobce," podotkl Doktor.

Vzhledem k posunutí Her v Tokiu o rok musí národní týmy zároveň řešit letní a také blížící se zimní hry. Doktora tak čeká v únoru během pár dnů mítink šéfů misí pro Peking a poté pro Tokio. "Míchá se to. Čím víc se bude blížit Tokio, tím intenzivnější bude i příprava na Peking. Prosili jsme organizátory v Pekingu, aby posunuli některé uzávěrky, aby se nekonaly během Tokia, ale zatím s tím moc nehnuli," posteskl si.

Zdá se, že Doktor se na dovolenou dostane nejdříve za rok po Hrách v Pekingu. "To už poběží příprava na odsunuté akce, Světové hry a Evropský olympijský festival mládeže," podotkl s úsměvem a dodal: "Mě to baví. Odpočívám tím, co dělám."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články