Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kejval: Olympijské myšlenky dají světu naději, že se život vrací do normálních kolejí

Co že září na konci tunelu? Olympijské kruhy? Pokud se Hry v Tokiu uskuteční, dají podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala světu naději, že se život po pandemii koronaviru vrací do normálních kolejí. Kejval to řekl po videokonferenci předsedů národních olympijských výborů s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, který potvrdil, že MOV nadále počítá s konáním Her na přelomu července a srpna.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Všichni si moc dobře uvědomujeme, že zdraví je nejpřednější. Sport je pouze jednou součástí života, která teď musí ustoupit do pozadí. Pokud se však podaří olympijské hry uspořádat v plánovaném termínu, pak právě sport a olympijské myšlenky sehrají svou společenskou roli, která se od nich - vedle výsledků - očekává. Dají světu naději, že se život vrací do normálních kolejí," uvedl Kejval.

Sportovci se v současnosti musejí vyrovnat s karanténou, omezením možností tréninku i cestování, rušením kvalifikačních soutěží. "I za této situace se však snažíme na olympijské hry připravovat dle plánu," doplnil Kejval.

Bach na videokonferenci uvedl, že MOV dál věří, že se olympijské hry v Japonsku uskuteční. "Do jejich začátku zbývají více než čtyři měsíce. V tuto chvíli není třeba sahat k radikálním rozhodnutím a jakékoli spekulace jsou kontraproduktivní," řekl rezolutně Bach.

Příprava, ve které je víc nejistoty než kdy předtím

Prezident MOV hovořil také se zástupci sportovců. "Padla spousta dotazů týkajících se kvalifikací, možného posunutí Her, karantény, tréninku, zdravotních opatření. Z debaty bylo patrné, že Mezinárodní olympijský výbor chápe nervozitu a nejistotu. I to, že nyní není důvod řešit změnu termínu Her. Takže nezbývá než improvizovat, tvrdě makat a doufat," uvedl předseda komise sportovců ČOV David Svoboda.

Například bývalé kanadské hokejistce Hayley Wickenheiserové, která je členkou komise sportovkyň, se ale postoj MOV nezamlouvá. Výbor se podle ní chová, jako kdyby si vůbec nepřipouštěl překážky, jež s sebou globální pandemie přináší. "Diváci si nemohou plánovat cestu na olympiádu, sponzoři a obchodníci nemohou naplno obchodovat," uvedla čtyřnásobná olympijská vítězka a sedminásobná mistryně světa.

"V této chvíli neví nikdo nic. A to je to, o co mi jde. Říkat s jistotou, že olympiáda se uskuteční podle plánu, je nefér vůči sportovcům a jejich tréninku, ale i obecně pro celosvětovou populaci. Je třeba si přiznat, že čelíme neznámému," dodala Kanaďanka, která byla loni spolu s Václavem Nedomanským a dalšími přijata do hokejové Síně slávy v Torontu.

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor připomněl, že karanténu a omezení nyní řeší velké množství zemí. "Věřím, že sportovci najdou cestu, jak se připravovat s respektem ke všem opatřením, která se dotýkají všech. Jako motivaci a povzbuzení ohledně tréninku v nestandardních podmínkách doporučuji jakoukoli knihu o Emilu Zátopkovi," řekl Doktor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články