Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Start olympijské štafety ve Fukušimě bude bez diváků

Také zahájení štafety s olympijskou pochodní proběhne bez účasti diváků. Trasa štafety, která začne 26. března ve Fukušimě, by měla zůstat zachována. Výkonný ředitel organizačního výboru Toširo Muto však vyzval fanoušky, aby ji sledovali na dálku prostřednictvím videopřenosu.

Olympijská a paralympijská pochodeň
zdroj: ČTK/AP

Pořadatelé přijmou i řadu dalších opatření. Všem vybraným běžcům s pochodní se bude měřit teplota, a pokud bude zvýšená, bude je muset zastoupit náhradník. Lidé by se neměli scházet podél ulic, kterými štafeta povede. Ta má cestou na tokijský Olympijský stadion, kam by měla dorazit 24. července, zavítat do všech 47 prefektur.

Úplně uzavřená pro veřejnost by štafeta neměla být. "Chtěli bychom požádat všechny, kdo se necítí dobře, aby se trase vyhnuli. Chtěli bychom rovněž lidi vyzvat, aby se neshlukovali, když budou tleskat podél cest. Pokud by místa, kam štafeta zavítá, byla přelidněná, museli bychom svůj přístup k celé štafetě přehodnotit," popisoval Muto. 

Olympijský oheň pro letní hry v Tokiu byl zapálen v řecké Olympii 12. března. Ani na tento tradiční ceremoniál nesměli diváci. Řecká část štafety byla hned následující den předčasně ukončena, protože při zastávce ve Spartě přilákala nečekaně vysoký počet lidí.

Národní olympijský výbor přitom vyzýval, aby se kvůli pandemii koronaviru lidé na trase štafety nesrocovali. Organizátoři olympiády v Tokiu převezmou oheň podle plánu 19. března na stadionu v Aténách. I tento akt se uskuteční bez diváků.

Oficiálnímu zahájení štafety v Japonsku bude předcházet takzvaná cesta ohně zotavení, která navštíví místa nejvíce postižená ničivým zemětřesením a vlnou tsunami v roce 2011. Kvůli obavám z šíření koronaviru organizátoři zrušili uvítací ceremoniál s dětmi a také další akce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články