Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do olympiády v Pekingu zbývá rok. Sportoviště jsme zatím viděli jen na videu, říká Doktor

Přípravy nejen na tokijskou olympiádu pokračují. Tento týden to je totiž rok do začátku zimních Her v Pekingu 2022. Šéf české olympijské mise Martin Doktor připustil, že stav sportovišť a olympijské vesnice zatím viděl pouze na videu, neboť Čína zůstává kvůli koronaviru pro cizince prakticky uzavřená. Zamýšlí se také nad velkými vzdálenostmi mezi jednotlivými areály.

Je nám líto, video expirovalo.
Peking má připravená sportoviště, pro Tokio vyšel covidový manuál

Clustery jsou tři. Vedle Pekingu, který v roce 2008 hostil letní olympiádu, to je Jen-čching, kde budou soutěže ve sjezdovém lyžování a v ledovém korytě, a centrum Čang-ťia-kchou pro ostatní sporty na sněhu. "Je to sto kilometrů do prvního a sto do dalšího, takže celkem 200 kilometrů. Bude tam rychlovlak, ale uvidíme, jak bude praktické ho využívat," přemítal Doktor.

Rychlovlak by měl jezdit až 350 kilometrů v hodině. "Do Jen-čchingu pojede dvacet minut a pak dál dalších 50. Nezní to jako dlouhý čas, ale když se přidají přestupy a podobně, tak to bude všechno na dlouhé lokte," doplnil sportovní ředitel Českého olympijského výboru (ČOV).

Podobně jako nad letními Hrami v Tokiu, které se posunuly na letošní léto, se i nad zimním Pekingem vznáší obavy z koronaviru. Čína, kde pandemie vypukla, má situaci pod kontrolou, ale jen výjimečně pouští na své území cizince a neustupuje z dvoutýdenní karantény pro všechny zahraniční návštěvníky.

Přípravy na olympiádu v Číně 2022
zdroj: ČTK/AP

Přípravy zatím jen na videu

Kvůli tomu se tradiční informativní setkání šéfů misí konalo jen na dálku. "Chyběla část semináře, kdy se fyzicky obhlížejí sportoviště a olympijská vesnice. Viděli jsme jen videa. Doufáme, že k návštěvě olympijských vesnic ještě bude v průběhu roku možnost," řekl Doktor.

Restrikce znemožnily v této zimní sezoně konání tradičních generálek. Čína zrušila Světové poháry i světový šampionát ve snowboardingu a akrobatickém lyžování. Od října do prosince jsou naplánované nové akce, aby týmy mohly otestovat sportoviště a klimatické podmínky.

"Padlo ale upozornění, že se to bude odvíjet od aktuální situace. U některých sportů je nutné, aby tréninkové kempy tam proběhly, protože je to podle pravidel. Třeba sáňkaři a bobisti musejí dráhu párkrát sjet, aby je tam pustili. Tréninkový kemp je tam povinný. Budou to muset nějak zařídit. Doufám, že to nebude s karanténou," řekl Doktor. 

Sport
zdroj: ČT4

Padaly otázky také na karanténu, ve které jsou zatím Číňané striktní. "Odpověď byla, že zjistí, co se dá dělat," řekl Doktor. Podobná nejistota panuje také kolem dalších opatření proti šíření koronaviru, která zřejmě budou ještě i v Pekingu 2022 potřeba. Pro ně budou jakousi testovací soutěží letošní letní olympijské hry v Tokiu.

Český olympijský výbor věří, že se obě velké sportovní akce v rozmezí půl roku uskuteční. "Číňané se budou snažit, aby to bylo za každou cenu. Jelikož Japonci vědí, že Číňané to udělají, tak sázím na to, že si nedovolí, aby jejich Hry nebyly. Sázím na rivalitu národů, že bude oboje. I když je otázka, v jaké podobě," dodal Doktor.

Očekává, že česká výprava v Pekingu bude o něco větší než na předchozích hrách v korejském Pchjongčchangu. "Počítáme s tím, že sportovců bude kolem stovky. Pokud se kvalifikují i hokejisty, pak zhruba sto dvacet," uvedl.

Výzvy k bojkotu Her

Pekingská olympiáda je též často kritizována lidskoprávními organizacemi. Sto osmdesát z nich vyzývá k bojkotu Pekingu kvůli údajnému poškozování etnických menšin v Číně. Otevřeným dopisem se obrátily na národní vlády. Ochránci lidských práv dříve vyzvali Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby Číně zimní olympijské hry odebral, ale neuspěli.

MOV argumentoval, že je sportovní organizací, která se nechce zaplétat do politiky. Stejný postoj má i Martin Doktor. "Pro mě je zadání dovézt českou výpravu tam a zpět, poskytnout všem na místě maximální servis. Tohle je politika a to já neřeším," řekl.

Ochránci lidských práv se obávají, že pořádání zimních olympijských her může posílit čínskou vládu v jejím ignorování lidských práv a postihování odpůrců režimu. Ve skupině podepsané pod otevřeným dopisem jsou zástupci Tibeťanů, Ujgurů, etnických Mongolů žijících v Číně, obyvatel Hongkongu a dalších menšin.

"Teď je na vládách, aby zaujaly stanovisko a ukázaly, že mají politickou vůli zatlačit proti zavrženíhodnému porušování lidských práv v Číně," uvedli signatáři. V Pekingu se před třinácti lety konaly letní olympijské hry, ale tehdy Čína přislíbila zlepšení v dodržování lidských práv. Podle lidskoprávních organizací ale nastal spíše pravý opak. Zimní olympijské hry v Číně by měly začít 4. února 2022.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články