Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velký středeční souhrn: Vondroušová a deblistky jsou v semifinále, Seemanová byla kousek od historické medaile

Hry v Tokiu letí dál a v náročném tenisovém turnaji, jehož aktéry sužují tropy, se ve středu přiblížily na jednu výhru zisku medaile Markéta Vondroušová a deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Barbora Seemanová v Tokiu ozdobila první start zástupkyně českého plavání v olympijském finále po 21 letech šestým místem a českým rekordem na kraulařské dvoustovce. Basketbalisté nenavázali na úvodní výhru nad Íránem a v druhém zápase podlehli Francii jednoznačně 77:97. Ale v akci byli i další čeští reprezentanti.

Barbora Seemanová
zdroj: USA Today Sports autor: Rob Schumacher

TENIS

České tenistky můžou v Tokiu získat dva cenné kovy. Do semifinále nejdříve prošla Markéta Vondroušová a poté uspěly i deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Vondroušová postoupila poté, co ve čtvrtfinále vyhrála nad Paulou Badosaovou první set 6:3, načež vyčerpaná Španělka zápas vzdala.

První nasazený pár Krejčíková, Siniaková otočil utkání s Australankami a světovou jedničku ve dvouhře Ashleigh Bartyovou se Storm Sandersovou porazil 3:6, 6:4 a 10:7 v super tie-breaku.

"Ať už se stane cokoliv, jsem na sebe pyšná. Ještě mám několik zápasů před sebou a budu se snažit, aby to klaplo," řekla Vondroušová.

PLAVÁNÍ 

Barbora Seemanová ozdobila první český start ve finále Her po 21 letech šestým místem. V medailovém souboji na kraulařské dvoustovce opět překonala český rekord, jeho hodnotu v Tokiu posunula na 1:55,45 minuty. Jednadvacetiletá evropská šampionka se ve finále pod pěti kruhy představila jako první česká plavkyně od roku 2000, kdy byl prsař Daniel Málek v Sydney pátý na stovce i dvoustovce.

Seemanová po dohmatu nevěřila vlastním očím. "Já jsem byla nejdřív taková zmatená, nemohla jsem se tam najít na té tabuli. Koukala jsem se úplně na poslední místa. Tak jsem tam vyjela a bylo to super. Nemůžu tomu furt uvěřit. Já jsem doufala, že to bude pod 56. Nečekala jsem to, že to bude takhle pod půl," radovala se.

Pár hodin poté na kraulařské dvoustovce nepostoupila na poloviční trati do semifinále. Časem 53,98 obsadila 21. místo, k postupu mezi nejlepších šestnáct jí scházely tři desetiny. V rozplavbách dvoustovky skončili i znakař Jan Čejka a prsařka Kristýna Horská, které nestačil ani nový český rekord.

BASKETBAL

Basketbalisté v druhém duelu podlehli o dvacet bodů Francii a o přímý postup do čtvrtfinále se utkají v sobotu na závěr skupiny A s favorizovaným týmem USA, který porazil Írán vysoko 120:66. Češi mají v tabulce tři body stejně jako Američané, ti však na druhém místě disponují lepším skóre. Právě poměr vstřelených a inkasovaných bodů může být kritériem i pro případný postup ze třetí příčky. Tuto možnost získají ale jen dva výběry ze tří základních skupin.

Reprezentačnímu týmu, který se turnaje pod pěti kruhy účastní po 41 letech, nepomohlo proti Francii ani 19 bodů Jana Veselého. Přemožitele amerického výběru z úvodního utkání táhl 21 body Evan Fournier. Čeští basketbalisté na mezinárodní scéně utržili první porážku po čtyřech zápasech.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

Novým gymnastickým králem je Japonec Daiki Hašimoto. Domácí reprezentant ovládl víceboj a navázal na triumfy krajana Koheie Učimury z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016.

Devatenáctiletý olympijský debutant Hašimoto získal za cvičení na šesti nářadích celkově 88,465 bodu a porazil o čtyři desetiny Číňana Siao Žuo-tchenga, mistra světa z roku 2017. Na bronzové příčce skončil úřadující světový šampion ve víceboji Nikita Nagornyj, jenž v pondělí slavil s ruským týmem zlato v soutěži družstev.

VODNÍ SLALOM

Medailoví adepti kajakář Jiří Prskavec i kanoistka Tereza Fišerová bez nejmenších potíží postoupili do semifinálových jízd ve vodním slalomu. Obhájce bronzové medaile z Ria Prskavec obsadil v kvalifikaci čtvrté místo, Fišerová skončila v nově zařazené disciplíně třetí, když předčila i australskou hvězdu Jessicu Foxovou. Kanoistky pojedou semifinále a finále ve čtvrtek, kajakáři o den později.

VESLOVÁNÍ

Do čtvrtečního finále ve veslařské regatě postoupil dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek a obsadí nejhůře šesté místo. Do finále v areálu Sea Forest Water se prosadili jako jediná ze čtyř českých posádek startujících v Tokiu. Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová dnes obsadily na dvojskifu čtvrté místo ve finále B, celkově skončily desáté a zopakovaly výsledek z Ria de Janeiro.

SPORTOVNÍ STŘELBA

Dobře rozjeli svou kvalifikaci brokoví střelci. Jiří Lipták je po prvním dnu soutěže v trapu čtvrtý a drží postupovou příčku na účast v šestičlenném finále. Olympijský šampion z Pekingu 2008 David Kostelecký je po dvou chybách třináctý, zaznamenal stejný výkon jako osm dalších střelců a současná pozice by pro něj ve vyrovnané soutěži znamenala rozstřel o poslední postupové místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Střelec Lipták je v kvalifikaci trapu čtvrtý, finále má na dosah i Kostelecký

LUKOSTŘELBA

Marie Horáčková skončila v prvním kole vyřazovací části. S Japonkou Miki Nakamuraovou prohrála 2:6. V úvodním kole se rozloučil také judista David Klammert, jenž ve vyrovnaném duelu kategorie do 90 kg podlehl Izraelci Li Kochmanovi v takzvaném zlatém skóre na ipon.

RAGBY

Ragbisté Fidži obhájili zlato v sedmičkách. Ve finále úřadující šampioni z Ria de Janeiro porazili 27:12 Nový Zéland, bronz získala Argentina. Ragbisté se tak postarali o zisk také druhé medaile pro malý ostrovní stát z jižního Pacifiku v historii.

Fidžijci ve finále hraném ve třicetistupňovém vedru položili tři pětky v prvním poločase a vedli 19:12. Když Asaeli Tuivuaka položil další pětku dvě minuty před koncem druhé části, bylo jasné, že třídenní turnaj bude mít stejného vítěze jako před pěti lety.

Pro Nový Zéland znamená stříbro výrazné vylepšení výsledku z Ria, kde velmoc tradičního ragby s patnácti hráči obsadila v této zrychlené variantě páté místo. V duelu o bronz porazila Argentina 17:12 finalisty z roku 2016 Brity.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam finále a zápasu o 3. místo ragbistů

FOTBAL

Hráči Německa se s turnajem překvapivě rozloučili už po skupině. Obhájci stříbrných medailí z Ria de Janeiro v závěrečném třetím utkání skupiny D jen remizovali s Pobřežím slonoviny 1:1 a obsadili nepostupové třetí místo. Z první příčky prošli do vyřazovacích bojů Brazilci, kteří útočí na druhé zlato po sobě. Vypadla i Francie, z evropských týmů postoupilo do čtvrtfinále jen Španělsko.

BASKETBAL 3x3

První olympijské zlato v basketbale 3x3 získaly americké reprezentantky. Ve finále porazily 18:15 Rusko. Bronz vybojovala Čína po vítězství 16:14 nad Francií. U mužů se radovali úřadující vicemistři světa Lotyši, ve finále porazili 21:18 Rusko. V utkání o třetí místo si Srbové poradili 21:10 s Belgií.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články