Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kejval: Pořád nevíme, jak ke covidové tragédii došlo. Neočkovaní sportovci se do Pekingu nepodívají

Tvrdý úvod, pak jedna medaile za druhou. I takové byly z českého pohledu Olympijské hry v Tokiu. Šest - ze sportovního pohledu tragických - případů koronaviru bude nicméně šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval dál řešit, ujistil. Vyšetřovací zpráva podle něj není konečným materiálem. Už zároveň vyhlíží zimní Hry v Číně a dopředu hlásí: neočkovaných se prakticky týkat nebude.

"Pro nás je otázka, jak je možné, že se tohle stalo. Do dneška přesně nevíme, jak se stalo, že se na palubě ocitl nakažený člověk. S jistotou nevíme, kdo byl ten pacient nula," řekl Kejval. Patrně jím nicméně neočkovaý lékař Vlastimil Voráček, kterému vyšel pozitivní test na covid-19 bezprostředně po příletu.

"Z pohledu sportovců jako takových je to obrovská tragédie. Kdekoliv jsem viděl rozpis plážového volejbalu, tak jsem to špatně snášel a bylo mi úplně špatně," řekl Kejval.

"Začátek byl fakt tvrdý, těžký, krutý. On byl hlavně krutý pro ty sportovce," uznal sportovní ředitel ČOV a šéf mise Martin Doktor.

Za organizaci leteckého speciálu do Tokia se ČOV stal terčem ostré kritiky, zejména od předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera. Ten nařídil vyšetřování separátní, o nějž poprosil i pražskou hygienu.

Doktor: Museli jsme nakrmit osmnáct lidí, z Česka přicházely útoky

Vedení české olympijské výpravy muselo řešit organizační záležitosti spojené s nařízením sebeizolace pro blízké kontakty pozitivně testovaných lidí.

"Někdy to bylo doopravdy těžké. Když jsme měli ve vesnici osmnáct lidí, které jsme museli nakrmit, to nebyla žádná sranda. Neměli jsme pořádně místo na ubytování, protože jsme museli zajistit singl pokoje. S tím nám také nikdo nepomohl, i když jsme o to žádali. Sportovci vnímali i ty útoky z Česka od lidí, kteří toho místo, aby nám pomohli a zeptali se, jestli něco potřebujeme, tak na nás útočili," řekl Doktor.

První medaile českého týmu, o které se postarali vodní slalomář Lukáš Rohan a šermíř Alexander Choupenitch, otočily pozornost k českým sportovním úspěchům. Události v leteckém speciálu se ale budou řešit dál. "Už jenom proto, že za půl roku bude další olympiáda, kde se dá předpokládat, že ty parametry budou stejné, možná horší," řekl Kejval, který další podrobnosti sděli na úterní tiskovce.

Stále není úplně jasné, jaká budou koronavirová opatření za půl roku při zimních Olympijských hrách v Pekingu. Mezinárodní olympijský výbor jedná s čínskými organizátory. Čína je stále uzavřena, všichni lidé, kteří tam chtějí pobývat, musejí po příletu do přísné třítýdenní karantény.

Ve hře je reálně varianta, že to pro ZOH 2022 bude platit pro všechny, kteří nebudou naočkovaní proti koronaviru. "Není to jisté, ale je to jedna z reálných variant. Nevím, jestli si sportovec může dovolit tři neděle v detenci. Takže kdo nebude naočkovaný, tak se tam nepodívá," konstatoval Kejval, který má k jednáním blízko jako člen MOV.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články