Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

BLOG: Amatérismus v Tokiu? Česká výprava si mohla v covidovém letadle vzít příklad ze Slavie

Odložené letní olympijské hry v Tokiu ještě ani nezačaly a českou výpravou již zmítá skandál s větším počtem pozitivně testovaných. Jak se ukázalo, v armádním speciálu nedodržovali někteří cestující epidemiologická opatření a do japonské metropole dokonce zamířil nenaočkovaný lékař.

Český olympijský výbor chce celou aféru prošetřit. "Vyšetřování si vezme na triko pan předseda Kejval a rádi bychom zjistili, kdo udělal jakou chybu, kdo se jak choval a čím byla způsobena tahleta situace," řekl šéf komunikace ČOV Tibor Alföldi.

U toho vyšeřování "kdo se jak choval" bych chtěl docela být. Támhle třetí vzadu měl FFP2 pod nosem, tenhle u nouzového východu vůbec...

Šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser mezitím volá po analýze u nezávislé hygienické komise. Do celé věci se už vložil i ministr školství Robert Plaga, ale i předseda vlády Andrej Babiš.

A přidávají se i sportovci. "Čtyři roky dřete na olympiádu a pak vás dostane amaterismus druhých... Tři týdny Tour de France bez jediného nakaženého. Proč? Čistá profesionalita. Týmy k sobě nikoho nepustily. Realizační tým roušky všude. Takže to jde," napsal například silniční cyklista Leopold König.

Šéf výpravy Martin Doktor hovoří o sportovní tragédii. Týká se to plážové volejbalistky Markéty Nausch Slukové, stolního tenisty Pavla Širučka či silničního cyklistiy Michala Schlegela. Beachvolejbalista Ondřej Perušič ještě možná má šanci.

V inkriminovaném letu ale byla celá řada dalších sportovců...

"Jsem naprosto šokovaný takovýmhle amatérismem, diletantismem, kdy někdo ohrozí reprezentaci a účast na olympiádě. Nechápu, za co ti lidé berou peníze. Celá ta akce stojí miliony, je to prostě šílená ostuda," zkritizoval zase v Českém rozhlasu Plus covidová opatření výpravy prezident České lékařské komory Milan Kubek.

A teď střih.

Covid totiž poznamenal třeba taky přípravu mistrovské Slavie. Berte ji prostě jako příklad profesionálního sportovního uskupení bojujícího svědomitě proti covidu za všechny.

"Delta, to jméno padalo, není tajemstvím, že to byl Oscar Dorley. Pro nás tam bylo několik poučení z té situace," začal vyprávět šéf klubu Jaroslav Tvrdík na středeční předsezonní tiskové konferenci.

"Podařilo se nám deltu zvládnout i proto, že Oscar a další hráči pečlivě dodržovali epidemiologické režimy. Hráč měl celou dobu kontaktu s ostatními nasazen respirátor a já jsem hrozně rád, že delta, o které se hovoří jako po prudce nakažlivé, nikoho dalšího nepostihla."

První rozdíl oproti české výpravě. Jak už totiž víme, bublina do Tokia, kdy si lidé sundají na jedenáctihodiném letu roušky či respirátory, se i přes testování stává bublinou opravdu jen zdánlivou.

"Klub věnuje velkou pozornost očkování a epidemiologické situaci. Máme naočkován celý A-tým. Pouze tři hráči nové posily nemají druhé očkování. Do sezony budeme vstupovat do sezony a předkol jako stoprocentně očkovaný fotbalový tým," pokračoval Tvrdík.

Druhý rozdíl oproti české výpravě. ČOV se zaklíná tím, že podle Olympijské charty nelze žádat očkování jako povinnost. A že respektuje nominaci svazů, což je právě příklad nenaočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka, který proti covidu doporučuje kloktat ústní vodu a kterého podle podpisu na jednom z dokumentů nominoval tenisový svaz.

V takovém případě prostě neměl olympijský výbor nominaci respektovat. Nebo očkované motivovat, stejně jako to chtějí dělat třeba právě sešívaní pro své fanoušky.

"V této chvíli má sto procent našich zaměstnanců v Edenu očkování. Od 1. 8. jsme v Edenu přistoupili k tomu, že máme projekt Stadion bez covidu. Do prostor stadionu s výjimkou zápasů budou moci vstoupit pouze očkovaní, lidé s PCR testem a lidé, kteří covid prodělali v posledních šesti měsících. V diskuzi s hygieniky jsme pochopili, že nebude platit pravidlo, že pustí tým hrát, když bude mít víc nakažených hráčů. U delty stačil jeden, a kdyby nebyl tým naočkován, tak celý skončí na čtrnáct dní v karanténě a měli jsme po sportovních ambicích k Lize mistrů i po ambicích začátku ligy," dodal obsáhle Tvrdík.

A nemusíme zůstat jen u Slavie. Stačí si vzpomenout, co se dělo kolem nedávno skončeného mistrovství Evropy, v jaké přísné bublině fungovala česká fotbalová reprezentace.

Že kvůli opatřením létala z Prahy a dělala totální maximum pro nenakažení, které by znamenalo konec na turnaji. Nebo květnové mistrovství světa v hokeji. A nebo právě Königem zmíněná Tour de France. Nejen to jsou případy, na kterých jde demonstrovat, jak s tím fungovat lze.

Na výpravě olympioniků, která je hrazena z veřejných prostředků, lze zase naopak s úspěchem demonstrovat, jak s tím v letadle s klimatizací fungovat nelze, nehledě na argumentaci s citlivostí testů, která beztak neuspěje, což potvrdil i Státní zdravotní ústav.

Poslechněte si FOTBAL FOKUS PODCAST: Ambice Slavie před sezonou

Po sportovních ambicích má nyní několik českých sportovců a není vyloučeno, že nezůstane jen u nich. A do čtrnácti dnů by mělo být ukončeno interní vyšetřování ČOV o tom, "kdo se jak choval".

Ale ruku na srdce  dá se vůbec brát takové vyšetřování vážně? A vyvodí z jeho výsledků někdo osobní zodpovědnost?

Tokio ještě ani nezačalo a už je z něj lehká pachuť. Pachuť taková, až se z ní chce některým českým reprezentantům možná zvracet.

Tak snad ji překryjí hezčí příběhy a krásné sportovní výkony. A ať to hlavně všichni přežijí ve zdraví.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články