Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Mutace delta straší fotbalovou ligu, hrozí širší karanténa. Očkovaní jsou ve výhodě

Podpořit snahu o co největší počet naočkovaných lidí hodlá Ligová fotbalová asociace. Ta chce naočkované v první a druhé lize zvýhodnit. Když se v některé ze dvou nejvyšších soutěží v zemi objeví pozitivní test na delta mutaci koronaviru, půjdou nejspíš do karantény všichni, kteří s dotyčným přišli do kontaktu a nebudou mít dokončené očkování. Ti, co už očkovaní jsou a budou mít negativní test, do karantény nebudou muset.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Na konci minulé sezony platilo, že pokud osoby, které přišly do kontaktu s nakaženým, měly následně negativní kontrolní test, nemusely do karantény a mohly s týmem pokračovat. V případě mutace delta ale podle všeho budou pravidla jiná.

"Máme teoretický předpoklad, ale situace i postupy se dost mění. Pak je tady ještě do jisté míry komplikace, že jednotlivé krajské hygienické stanice v tom postupují nezávisle. Takže to bude do jisté míry průzkum bojem," řekl na tiskové konferenci LFA její předseda Dušan Svoboda.

"Ale pakliže k té situaci dojde a v těch klubech pozitivní záchyt bude, tak postup by měl být takový, že ti, kteří jsou naočkovaní, by po přetestování do karantén chodit neměli. Měli by tam chodit jen ti, co budou mít samozřejmě pozitivní PCR test. Plus ti, kteří s nimi přišli do kontaktu a nejsou plně naočkováni. Co mám informace, tak karanténa by měla být čtrnáctidenní a zakončená negativním PCR testem," dodal šéf LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže.

Už dříve asociace avizovala, že od 26. kola se už kvůli případným karanténám nebudou odkládat ligové zápasy. Týmy budou muset nastoupit, jinak kontumačně prohrají. I proto řada klubů nechala hráče i zaměstnance hromadně naočkovat.

"Co mám informace, tak velmi zodpovědně k tomu přistoupili pohároví účastníci, kteří jdou do kvalifikace. Jablonec, Plzeň, Sparta i Slavia. Neumím říct, jestli jsou ze 100 nebo z 99 procent proočkovaní. Další informace z ostatních klubů jsou takové, že na očkování hráčů apelují. Myslím, že drtivá většina profesionálních hráčů naočkována bude," uvedl Svoboda.

Oproti minulé sezoně dojde od nadcházejícího ročníku k navýšení povolené kapacity stadionů. Do hledišť, kam se vejde do deseti tisíc diváků, může až pět tisíc fanoušků, arény pro více než deset tisíc lidí mohou být zaplněny z poloviny. Svoboda věří, že by se limit během podzimu mohl ještě zvýšit.

"S ministerstvem zdravotnictví jsme každý týden v kontaktu. Jsem rád, že situace je taková, jaká je, jak jsou limity nastaveny. Nejsme v situaci, že bychom teď chtěli, aby kapacity byly neomezené. Teď asi všichni cítí, že je taková lehká nervozita, co se bude dít s tou deltou. Čeká se, co se stane s návratem dětí do škol. V okamžiku, kdy se situace nezhorší a já v to věřím, tak na začátku září bude prostor pro nějaké další jednání a uvolnění nastane," poznamenal Svoboda.

Návštěvníci stadionů se budou muset prokazovat bezinfekčností. "Situace ohledně vývoje covidu, různých mutací, motivování k očkování a podobně je turbulentní. Není v tom ani celoevropský soulad. Tady je strategie jednoduchá, maximálně motivovat a oceňovat lidi, aby se nechávali očkovat," dodal Svoboda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články