Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi navázali výsledky na odkaz Čáslavské. Před našimi sportovci smekám, řekl Doktor

Hry, které ze sportovního hlediska předčily všechny odhady. Češi mohou z výsledkového pohledu hodnotit olympiádu v Tokiu v superlativech. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval společně se šéfem české mise Martinem Doktorem ocenili všechny sportovce za jejich nasazení.

Češi zasvětili Hry sportovní gymnastce Věře Čáslavské, ikoně olympiády v Tokiu v roce 1964, na které získala tři individuální zlaté medaile a stříbro s družstvem. "Když se před osmi lety rozhodlo, že hry uspořádá Tokio, tak Věrka už tehdy říkala, že olympiádu bude sledovat shora a bude nám fandit," vzpomínal Kejval na Čáslavskou, která zesnula před pěti lety. "A myslím, že jsme neudělali ostudu a dopadlo všechno velmi dobře. Máme z toho radost," uvedl Kejval.

Z Japonska vezou Češi jedenáct medailí, nejvíce v historii samostatné republiky. "Jak jste ze mě tahali před olympiádou tipy, tak je to lepší, než jsem pod tlakem a donucením tipl," řekl Doktor. Tuší ale, že na nadcházejících olympijských hrách, třeba už za tři roky v Paříži, bude těžké počet medailí překonávat. "Budeme mít co dělat," dodal.

Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty 1996 Doktor ocenil všechny české sportovce. "Chci se poklonit, protože v těch podmínkách, které nebyly pro všemožná opatření a omezení z hlediska bezpečnosti a navíc ještě covidová jednoduché... Smekám před nimi."

Doktor přidal, že za každým úspěchem je především práce samotného sportovce, jeho týmu a servis sportovního svazu. A Kejval zdůraznil důležitost sportovních resortních center, pod která většina sportovců v Česku spadá, jsou jejich zaměstnanci a využívají tréninková zařízení. "To je největší štěstí českého sportu. V dnešní době, v tom stavu, v jakém český sport je, tak zaplaťpánbůh, že je máme," poukázal Kejval na existenci armádní Dukly, Olympu spadajícího pod ministerstvo vnitra a vysokoškolského centra Victoria. "Je to velkým dílem jejich zásluha," řekl Kejval.

Medailisté jsou jako vždy velkou motivací pro mladou generaci. V současné době, kdy byl sport výrazně ovlivněn koronavirovými vládními opatřeními omezujícími pohyb, jsou možná ještě důležitější. "Má to obrovský vliv. Věřím, že zase přitáhnou děti ke sportu," přál si Doktor a Kejval dodal: "Za tři neděle půjdou děti do školy a doufejme, že se vrátí do klubů a budou mít na koho navázat. Sportovci jsou pro ně skvělou motivací a ukazují, že věci dávají smysl."

Tokijská olympiáda se konala s ročním zpožděním. V hledišti chyběli fanoušci a měla spoustu kritiků, zda bylo správné, že vůbec proběhla. "Ač v omezeném módu, tak to byly olympijské hry, a ve svém smyslu i krásné. Jsme rádi, že Japonci dokázali Hry uspořádat, a ukázalo se, že to nebylo jednoduché. Až oheň zhasne, tak si můžeme v klidu říct, že to byly dobré Hry," uvedl Doktor.

Třiapadesátiletý Kejval i z pozice člena Mezinárodního olympijského výboru (MOV) prohlásil, že se ukázalo jako správné, že se olympiáda konala. "Byť to nebyla olympiáda, kterou známe. Ve světě plném strachu je ale potřeba udělat světlou tečku a za něčím jit. To jsme chtěli (MOV), aby olympiáda ukázala, a to se, myslím, podařilo," zakončil Kejval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články