Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

V předvečer ZOH se v Praze otevřel Olympijský park

Praha – Den před zahájením zimních olympijských her v Soči přivítal první návštěvníky Olympijský park v Praze na Letné. Od dnešního odpoledne si mohou vyzkoušet většinu olympijských disciplín a zároveň fandit českým reprezentantům. Realizace sportovně-zábavního komplexu, který je součástí dlouhodobé kampaně Českého olympijského výboru (ČOV) s názvem Česko sportuje, se ale neobešla bez kontroverzí. Protestovala proti němu Strana zelených i obyvatelé Prahy 7.

"Projekt zprostředkuje nejenom olympijskou atmosféru a vystoupení českých reprezentantů v Soči, ale bude demonstrovat přesahy sportu do dalších oblastí lidského života. Vystoupí známé české hudební skupiny, svá díla vystaví přední čeští umělci," slíbili pořadatelé.

"Chtěli bychom změnit fanouška sedícího u televize a pojídajícího chlebíčky ve fanouška sportovce, který si na ten sport umí sáhnout a ze kterého se stane odborník. Pro takové bude Letná zázemím, kde si bude moci přijít zabruslit, zajezdit na běžkách, půjčit si snowboard, vyzkoušet curling, ale také bude mít možnost potkat slavné sportovce, odborníky, trenéry," popsal předseda ČOV Jiří Kejval.

"Doufám, že to lidi nakopne, aby víc sportovali," říká manažer areálu Jan Plachý.

Z olympijských disciplín v parku chybí pouze akrobatické a sjezdové lyžování. O zbylé sporty fanoušci nepřijdou. Na místě bude bruslařská dráha, snowpark pro snowboardisty, hřiště na lední hokej a curling, koridor pro sáně, boby a skeleton či laserová střelnice pro biatlon. Areál bude osvětlený a na velkoplošných obrazovkách poběží dění v Soči živě. Uprostřed parku vznikne i studio České televize, odkud se bude živě vysílat.

Celý komplex má rozlohu 17 500 metrů čtverečních, z čehož 6 500 metrů čtverečních zabere obří ledová plocha. Stejně jako kolekce českého oblečení pro hry v Soči, i vizuální podoba olympijského parku je inspirována dílem Alfonse Muchy. Kapacitu areálu pořadatelé odhadují na deset tisíc lidí a každý den očekávají okolo pěti tisíc návštěvníků.

Potřebuje areál výjimku ze stavební uzávěry?

Ne všichni jsou ale ze sportovního svátku nadšení. Proti stavbě parku se vymezili někteří obyvatelé Prahy 7. "Lidem vadí, že je to oplocené, nemůžou se dostat do práce a že to bude precedens pro další monstrózní stavby," tlumočil výhrady zastupitel městské části Ondřej Mirovský z klubu Strany zelených a SNK Evropských demokratů.

Strana zelených pak upozornila, že komplex na Letenské pláni a v Letenských sadech, kde platí stavební uzávěra, vznikl bez řádného udělení výjimky z této uzávěry. Mohlo by se tedy podle nich jednat o černou stavbu.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský park se otevírá

Stavební úřad Prahy 7 nicméně tvrdí, že Olympijský park tuto výjimku nepotřebuje. Dočasné stavby prý mohou na Letné stát s ohledem na paragraf stavebního zákona, na jehož základě se povolují třeba cirkusy nebo dočasná jeviště. K tomuto závěru dospěla i rada hlavního města. Podle zelených je ale Olympijský park příliš rozsáhlý na to, aby se na něj dalo zmíněné ustanovení stavebního zákona aplikovat.

Organizátoři pochybení odmítají. Jsou přesvědčeni, že získali všechna potřebná povolení – výpůjčku území, výjimku z ochrany zeleně a k vjezdu vozidel, souhlas se záměrem rady hlavního města nebo záštitu primátora. "Nic nehloubíme do země a chováme se maximálně ohleduplně k zeleni. Vše po skončení akce uvedeme do původního stavu. Jsme zodpovědní sousedé. Obyvatelé Prahy 7 budou mít vstup zdarma," uvedl mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

PRAKTICKÉ INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY OLYMPIJSKÉHO PARKU

ČOV se víc zaměří na fanoušky v Česku

Za realizaci celého projektu zaplatí ČOV zhruba 80 milionů korun. O tyto náklady se podělí olympijský výbor, sponzoři a stát (např. prostřednictvím ministerstev školství a průmyslu). "Celková suma je závislá na počasí, ale rozhodně tuto částku nepřesáhne," doplnila mluvčí parku Zuzana Kalátová.

Sportovní fanoušci a čeští reprezentanti se nebudou scházet jen na pražské Letenské pláni. Přímo v místě konání Her v ruské Soči se otevře Český dům, kde dostanou prostor i čeští exportéři. Český dům v Soči nicméně bude výrazně skromnější než podobný projekt v Londýně při letní olympiádě v roce 2012. Letenský areál má zážitek z návštěvy olympiády nahradit.

Orientační plán Olympijského parku na Letné
zdroj: Olympijskypark.cz

Záměr přesunout těžiště aktivit pro sportovní fanoušky do Česka vysvětlil Kejval tím, že v nejbližších letech se nebudou olympiády konat v Evropě. Navštívit Hry na jiném kontinentě ale může být pro řadu lidí problém – ať už časový, nebo finanční. Pokud by se projekt tuzemského olympijského parku osvědčil, bude se prý opakovat při nejbližší možné příležitosti, tedy během letní olympiády v Riu de Janeiru v roce 2016. "Navíc by se rozšířil i do dalších velkých měst po republice," plánuje předseda ČOV.

I když dospělí zaplatí vstupné 50 korun, není to podle Kejvala "věc dělaná pro zisk". "Původně jsme chtěli umožnit všem, aby to bylo zadarmo, ale potom nám policie doporučila, abychom dali symbolické vstupné. Ale kdo má chytrý telefon a stáhne si oficiální aplikaci, může si udělat vstupenku zadarmo. Máme zájem, aby tam přišlo co nejvíce lidí a co nejvíce lidí mělo olympijský zážitek," upřesnil Kejval v rozhovoru pro ČT.

A co počasí? Ani to podle organizátorů Olympijský park neohrozí. Speciální mrazící "koberec" totiž udrží ledové plochy zmrzlé i ve 14 stupních nad nulou.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články