Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Olympijský park: Ledová plocha i velké studio ČT

Praha - Na pražské Letné začala stavba Olympijského parku. Fanoušci v něm už začátkem února budou moci nejen sledovat hry prostřednictvím stovky přenosových míst, ale také si vyzkoušet jednotlivé sporty. V parku, který vznikne na ploše několika tisíc metrů čtverečních, bude třeba snowpark, ledová plocha, dvě hokejová hřiště nebo běžkařský ovál.

Vizualizace Olympijského parku Letná 2014
zdroj: ČOV

"Hlavní součástí areálu bude ledová plocha o velikosti šesti a půl tisíc metrů čtverečních," přibližuje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Stavebníky u sportovišť vystřídají už za měsíc instruktoři a dobrovolníci, kteří pomohou vžít se do kůže olympioniků třeba i úplným začátečníkům.

"Chceme, aby měl každý možnost přijít, vzít si brusle na nohy a vidět, jak to vypadá, jak je velká hokejová branka," doplňuje Kejval. Kromě hokeje nebude chybět i curling nebo rychlobruslení. Většina areálu počítá se sporty na ledě. Speciální technologie ho bude umět udržet i ve 14 stupních nad nulou. "Budou dvě hokejová hřiště, jedna velká bruslařská plocha, to vše propojené," slibuje vedoucí produkce Olympijského parku Martin Gross.

Vizualizace Olympijského parku Letná 2014
zdroj: ČOV

Uprostřed parku vznikne i studio České televize s živými přenosy i rozhovory přímo ze Soči. "Studio by mělo být velké, otevřené. Budou v něm vždy ve dvojicích dva moderátoři, kteří se budou střídat," vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. "Poprvé v historii budeme mít dvě olympijská studia mimo Kavčí hory. Jedno bude žít olympiádou, to bude studio na Letné, a studio v Soči, které bude mít hlavní vrcholy a bude hodně orientováno na hokejové zápasy," doplňuje šéfkomentátor Robert Záruba.

Organizátoři se při stavbě snaží používat technologie šetrné k přírodě. Přesto má k pražské olympijské oáze za osmdesát milionů korun řada místních výhrady. "Lidem vadí, že je to oplocené, nemůžou se dostat do práce, a že to bude precedens pro další monstrózní stavby," vypočítává zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články