Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Olympijský park na Letné nabídne sportovní aktivity i kulturní zážitky

Praha – Již 6. února, den před oficiálním začátkem zimních olympijských her v Soči, slavnostně otevře brány olympijský park na pražské Letné. O den později se naplno rozjede provoz všech sportovišť včetně ledové plochy na curling nebo biatlonové střelnice a park bude otevřen veřejnosti i nejúspěšnějším školám ze sériálu soutěží Moje olympiáda až do 23. února. 

Vizualizace Olympijského parku Letná 2014
zdroj: ČOV

Olympijský park, který právě roste v pražských Letenských sadech, trápily problémy s financováním i stížnostmi místních usedlíků. Obé se však organizátorům z Českého olympijského výboru podařilo vyřešit. I díky finančním prostředkům, které doputovaly z ministerstva školství, a vstřícnému postoji radnice Prahy 7 se veřejnost může těšit na mnohé (nejen) zimní radovánky.

Sport - ledové plochy, areály pro běžecké lyžování, půjčovny vybavení

V areálu budou připraveny ledové plochy pro hokej, curling a bruslení, areál pro běžecké lyžování a biatlon a také snowpark. K dispozici bude půjčovna s vybavením pro jednotlivé disciplíny, uskuteční se řada turnajů pro návštěvníky a workshopů, k vidění bude množství exhibic českých reprezentantů.

Kultura - koncerty a setkání s osobnostmi

Program olympijského parku každý den nabízí kombinaci sportovních aktivit, přímých přenosů a kulturních zážitků nejčastěji v podání českých kapel.

Zahrají mimo jiné Toxique, Prago Union, Laura a její tygři, Tap Tap nebo projekt Bohemia. Své narozeniny v olympijském parku 20. února oslaví ilustrátor a autor populárního komiksu Čtyřlístek Jaroslav Němeček. (Kompletní program olympijského parku, včetně programu sportovišť a přímých přenosů z olympijských her v Soči, naleznete zde.)

Olympijský park na Letné
zdroj: ČTK

SPORTOVIŠTĚ:

Hokej – Na dvou zmenšených hokejových plochách (40 x 20 m) si návštěvníci parku mohou zahrát minihokej nebo zastřílet na profesionálního brankáře. Dospělí hokejoví nadšenci se mohou zúčastnit turnaje ve stylu Winter Classic, pro dětské začátečníky budou připravená chodítka a hrazdičky. Proběhnou exhibiční utkání malých hokejistů, park si ozkouší i hokejové legendy. (V areálu lze krom bruslí zapůjčit v omezeném množství i hokejky, puky, helmy s košíky, rukavice, chrániče na lokty a kolena.)

Běžkařský okruh + biatlonová střelnice – Připraven bude 800 m dlouhý zasněžený okruh včetně trestného kolečka pro biatlon a střelnice se 6 laserovými puškami. (Za poplatek lze půjčit kompletní běžkařský set.) Zpestřením běžeckého areálu budou exhibice osobností, sobotní běžkařské a nedělní biatlonové závody pro veřejnost a workshopy běžkařských stylů a mazání lyží. 

Ledový ráj – V parku bude připravena bruslařská dráha dlouhá 870 m. Návštěvníci si mohou vyzkoušet bruslení nebo krasobruslení pod vedením profesionálních trenérů. Budou se konat dovednostní soutěže a vystoupení krasobruslařů či skupin synchronizovaného bruslení.

Curling – V olympijském parku bude k dispozici opravdová curlingová dráha s  rozměry 8,5 x 42 m i profesionální curlingové kameny. Ledovou plochu je však nutné předem rezervovat prostřednictvím stránek www.olympijskypark.cz. Zájemci mohou vyzkoušet tento olympijský sport na Letné pod vedením zkušených lektorů. Ve vybraných dnech budou k vidění ukázky hry českých reprezentantů.

Snowpark – Na Letné vyroste snowpark, který bude otevřen po celý den nejen dětské a dospělé veřejnosti, ale budou se v něm konat také závody či exhibice profesionálních jezdců. Těšit se návštěvníci mohou i na autogramiády známých závodníků včetně Šárky Pančochové. I zde je možnost zapůjčení výbavy přímo na místě.

Za kolik? Za padesát korun nebo zdarma

Do olympijského parku na Letné, který bude otevřen každý den od 9 do 22 hodin, platí jednotné celodenní vstupné 50 korun. Vstupenky jsou již v předprodeji, budou ale k mání také na místě. "Na přelomu měsíce spustíme i registrační systém, kde bude možné si některá sportoviště přímo zarezervovat," uvedla Zuzana Kalátová z Českého olympijského výboru. Vstup zdarma mají děti do 15 let a majitelé mobilní aplikace "Letná 2014", díky níž si mohou každý den bezplatně vygenerovat jednu vstupenku.

Soči přímo na Letné - ČT bude u toho

Návštěvníci olympijského parku by neměli ale přijít ani o nic důležitého z dění Her v Soči. Organizátoři chystají telemosty s reprezentanty přímo z Ruska a chybět nebudou desítky obrazovek rozmístěných po celém parku. "Každý důležitý moment uvidíte v přímém přenosu," zdůraznila Kalátová. Uprostřed parku vznikne i studio České televize s živými přenosy i rozhovory přímo ze Soči. "Studio by mělo být velké, otevřené. Budou v něm vždy ve dvojicích dva moderátoři, kteří se budou střídat," vysvětlil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. 

Zdroj
ČT sport, ČOV

Hlavní zprávy

Nejčtenější články