Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Trenér sáňkařů Jíra: Když má konkurence 250 jízd tréninku, my máme 50

Praha – Čeští sáňkaři ještě nikdy na olympiádě medaili nezískali. A bez přehnaně velkých ambicí jedou sáňkaři i do Soči. Český tým poprvé po dlouhé době obsadil všechny disciplíny včetně soutěže družstev. Trenér Luboš Jíra doufá v umístění kolem desátého místa, v českých podmínkách bez kvalitního zázemí by i to byl velký úspěch.

Luboš Jíra
zdroj: ČT sport

Českým sáňkařům se na olympiádě po letech podařilo obsadit všechny disciplíny. "Myslím, že naposledy to bylo někdy v Albertville v roce 1992. Od té doby jsme obsazovali pouze kategorii dvojic mužů. Až letos se nám podařilo kvalifikovat a obsadit všechny čtyři disciplíny včetně nové kategorie družstev. Pro české sáňkování je to krok kupředu," ví Jíra.

České ambice jsou vzhledem k podmínkám poměrně skromné. "Od dvojice Brož – Brož chceme, aby kluci zabojovali do desátého místa. Kdyby se Ondřej Hyman dostal do dvacítky, bylo by to parádní. Vendula Kotenová letos jezdí první sezonu za ženy, pomoci by nám měla spíše ve družstvech," vyjmenovává trenér.


V tuzemsku existují pouhé tři dráhy, ani jedna ale nemá umělé chlazení. "Potřebujeme, aby bylo alespoň mínus pět stupňů. Letos nám počasí vůbec nepřeje," zoufá si Jíra. To se samozřejmě podepisuje na tréninku. "Během října se v zahraničí začíná jezdit na ledě. Když my nastupujeme do světového poháru, máme 50 jízd na ledě. A konkurence má 250 jízd."

Do Soči se reprezentanti přesto těší. Dráha slibuje zajímavou, přesto ale bezpečnou podívanou. "Dráha je každopádně rychlá. Závodníci dosahují rychlosti až 140 km/h. Je též technicky velice náročná, hlavně je ale bezpečná," uzavírá Jíra.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články