Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Areál Sanki – nejdelší ledové koryto, kde se jezdí i do kopce

Soči – Ledové koryto v Krasné Poljaně splňuje dvě zásadní podmínky: je pro jezdce bezpečné i technicky náročné. Kritéria naplňují především tři stoupání na trati. Dráha měří více než 1 800 metrů, a je tak nejdelším závodním ledovým korytem na světě.

Areál Sanki hostil testovací závody ve všech odvětvích, která se zde v rámci olympijských her uskuteční. Trať si vyzkoušel i elitní pilot české reprezentace bobistů Jan Vrba. "Dráha je celkem technicky náročná. Jsou tam tři stoupání – po páté, po desáté a po čtrnácté zatáčce. Tam když se bob otře o mantinel, znamená to velké zpomalení do kopce," poznamenal Vrba.

Posádky by zde měly dosahovat maximální rychlosti 135 kilometrů za hodinu. Bude tak o něco málo pomalejší než dráha na předchozích olympijských hrách ve Vancouveru. Trať zdobí poměrně dlouhé zatáčky.

Rusové dbají na udržování dráhy, aby byly závody co nejregulérnější. "Je zde ten nejlepší systém na udržení teploty. Je konstantní po celé délce i šířce. Jde o velice komplikovanou technologii," uvedl ředitel střediska Sanki Aleksandr Kovalenko.

Na zimních olympijských hrách se v ledovém korytu utkají závodníci a závodnice o 9 sad medailí. Nově přibydou týmové závody sáňkařů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články