Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šéf biatlonu Fiřtík: Zlepšení přišlo po angažování Hamzy

Soči - V Soči přišel největší úspěch českého biatlonu v jeho historii, o čemž jasně svědčí pět získaných medailí. Václav Fiřtík, který stojí v čele svazu už dvacet let, vidí přelom k lepšímu pro český biatlon v angažování manažera Jiřího Hamzy v roce 2004. Nyní se podle jeho slov bude svaz snažit získat více finančních prostředků a podpovat tak stávající, ale především i mladé nastupující biatlonisty.

Václav Fiřtík
zdroj: ČT sport

Zlom k lepšímu podle Fiřtíka přišel již před deseti lety, kdy biatlonisté začali spolupracovat s manažerem Jiřím Hamzou. "Já věděl, že neumíme uchopit výsledky, které byly na mistrovství světa v Chanty-Mansijsku v roce 2003. Totálně to selhalo, neprodalo se to, nic se z toho neudělalo," uvedl Fiřtík k šampionátu, na němž Kateřina Holubcová vybojovala zlato a bronz a Zdeněk Vítek bronzovou medaili.

Právě bývalý biatlonista Hamza přišel s myšlenkou vybudovat biatlonový areál v Novém Městě a pokusit se získat pořadatelství MS. "Já jsem moc nevěřil, že jsme schopní to (finančně) utáhnout. A když jsme získali v roce 2008 pořadatelství mistrovství světa, podařil se tah s generací a trenéry a šlo to ruku v ruce," popisoval Fiřtík začátek úspěšné éry.

Nyní se biatlonisté budou snažit olympijský úspěch "prodat". Fiřtík věří, že se zlepší ekonomické podmínky svazu. "Teď hlavně potřebujeme peníze na mládež a trenéry mládeže. Sice funguje nějaký systém sportovních středisek, kde je možnost dostat až 240 tisíc hrubého ročně na trenéra, ale to je se vším všudy. Takže trenéři musí pracovat na nějakou živnost a ještě k tomu něco dostat a nemohou se tomu věnovat na sto procent," řekl.

Jen finance ale stačit nebudou, je nutné najít i lidi. "To je nejhorší, že řada trenérů z důvodů finančních skončila a staří, kteří to dělali v klubech zadarmo nebo za hubičky, tak zestárli. Já taky zestárl a oni taky. A nikomu už se do toho moc zase nechce," přiznal šestapadesátiletý funkcionář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články