Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šéf biatlonu Fiřtík: Toužíme po medaili. Snad v Soči

Praha – Organizátoři mistrovství světa v biatlonu, které se letos uskutečnilo v České republice, si mohou mnout ruce. Biatlonový svátek si na Vysočině nenechalo ujít přes dvě stě tisíc fanoušků, podle prvních odhadů by celý šampionát měl skončit v černých číslech. Šéf českého biatlonového svazu Václav Fiřtík má největší radost z tamní atmosféry. "Předčilo to naše představy, bylo to fantastické," uvedl v chatu se čtenáři webu ČT sport.

Závodníci, trenéři, doprovody i diváci hodnotí novoměstský šampionát s naprostým s nadšením. I když, jak Fiřtík přiznal, některé drobnosti, které šly udělat lépe, by se našly. "Jako Češi jsme velice variabilní. Možná že vše děláme na poslední chvíli, což Němci nemají moc rádi, ale my to nějakým způsobem vždycky zvládneme, takže se to zachraňovalo i tady. Všechno klapalo ke vší spokojenosti," sdělil Fiřtík, podle kterého se na běhu mistrovství podílelo okolo devíti set lidí.

Závody prožíval většinou na střelnici přímo za českými reprezentačními trenéry a podle vlastních slov jím cloumaly velké nervy a emoce. "Pomalu každý dobrý výsledek, hymna na zahájení a množství lidí se mnou řádně zatočily. Byly to emoce, že se biatlon v České republice ukázal a dal o sobě vědět," uvedl.

Václav Fiřtík
zdroj: ČT sport

Fiřtík zároveň ubezpečil, že úspěšní čeští biatlonisté nepřijdou po šampionátu zkrátka. "Bronzoví medailisté samozřejmě dostanou od svazu odměnu. Vždy před sezonou vypisujeme odměny za umístění do 8. místa. Odměny dostane samozřejmě také Ondřej Moravec za svá 4. místa i štafeta mužů za 6. místo."

Radost mu kazí jen nedostatek kvalitních biatlonových trenérů. "Díky penězům zápasíme i s trenéry mládeže, na které nejsou finance. Točíme tak stále stejné lidi z místa na místo. Například Vlastimil Jakeš je jeden z nejlepších trenérů, ale přešel k organizaci MS a já a svaz jsme ztratili zkušeného kouče pro vedení trenérů mládeže. I třeba v Novém Městě bychom potřebovali vzdělaného, zapáleného biatlonistu pro práci s talenty," posteskl si.

Chuť opustit funkci šéfa českého biatlonu už měl několikrát. "Říkám si, že ryba smrdí od hlavy," uvedl s úsměvem. Biatlon ale Fiřtíka stále baví. "Jsem u něj 30 let a vždy jsem za ním stál a bojoval. Takže zatím plánuji, že bych vydržel do svého důchodu 31. 12. 2020."

Do té doby by rád zažil alespoň historickou medaili ze zimních olympijských her – třeba už za rok v Soči. "Toužíme po ní všichni. V Naganu jsme byli třeba čtvrtí. Vždycky říkám, že je pro nás podstatné, aby se dobře umístila štafeta. Když budou do 8. místa a lépe, bude to dobrý výsledek. Musí se sejít den D a všechny další podmínky: vynikající běh a bezchybná střelba," napsal s tím, že jeho želízkem v ohni je třeba mladý Michal Krčmář.

Fiřtík přislíbil, že se mistrovství do tuzemska v budoucnu vrátí. "V roce 2016 se budou volit pořadatelé na rok 2020 a 2021 a tam někde bychom se měli objevit. Je to i trochu otázka peněz, protože když jsme získali MS do Nového Města, mezinárodní federace ihned změnila pravidla."

Vedle Nového Města je pro něj asi nejzajímavější destinací italská Anterselva. "Ve výšce 1700 m jsou tam pravidelně závody v lednu, je tam slunečno a zima. Všichni závodníci s tím mají sice problém, ale divákům se tam rozhodně líbí a odjíždějí nejen spokojeni, ale i opálení," dodal se smíchem. Biatlonisté se představí ještě na třech kolech světového poháru. "Naše nejlepší, když nám vydrží sníh, můžete vidět na MČR v Jablonci nad Nisou v pátek a sobotu 22. a 23. března," pozval fanoušky.

ZÁZNAM CHATU S VÁCLAVEM FIŘTÍKEM SI PŘEČTĚTE ZDE (//sport/chaty/266-sef-ceskeho-biatlonu-vaclav-firtik-o-uspesnem-sampionatu/)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články