Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlon se v Česku dere na vrchol popularity

Nové Město na Moravě - Rudou záři nad Kladnem vystřídaly bílé halogeny, jejichž paprsky jsou vidět daleko za Novým Městem na Moravě. Mistrovství světa v biatlonu, které se v tuzemsku koná vůbec poprvé, je akcí právem srovnatelnou se čtyři roky starým světovým šampionátem v klasickém lyžování v Liberci. Tedy s tím rozdílem, že biatlonu ještě početná skupina fanoušků teprve přichází na chuť. Jeho kouzlu by však mohla podlehnout velice snadno.

"Ježiš! Kdyby to teď trefila, je pátá," vykřikl trenér biatlonistek Jindřich Šikola poté, co hvězda jeho výběru Gabriela Soukalová vestoje netrefila v závěrečné střelbě vytrvalostního závodu poslední ránu. Po bronzu ve smíšené štafetě by to byl druhý nejlepší český výsledek na šampionátu a nejlepší individuální.

Foukal silný vítr, a jak později Soukalová sama přiznala, moc si při dvacátém výstřelu nevěřila. Terč přitom minula jen těsně. K běžecké části se jí tedy přičetla minuta, česká reprezentantka nakonec skončila dvanáctá. Nejen to dělá z biatlonu atraktivní podívanou. Na trati se neustále něco děje, nic nemusí být do poslední chvíle jasné.

Prezident biatlonového svazu Václav Fiřtík se o pořádání mistrovství světa snažil se šéfem novoměstského organizačního týmu Jiřím Hamzou a dalšími spolupracovníky léta. Až v roce 2008 bylo pořadatelství přiklepnuto Novému Městu na Moravě. Městečko na Vysočině mělo tehdy tvrdou konkurenci: norské Oslo a finské Kontiolahti. Nakonec však rozhodlo už první kolo volby na pražském kongresu Mezinárodní biatlonové unie IBU. "Naposledy jsme hostili světový pohár v Jáchymově v letech 1979 a 1981," říká Fiřtík.

Na šampionát je náležitě pyšný. Už i z toho důvodu, že se v tuzemsku relativně přehlížený zimní sport dostane k daleko větší skupině diváků, z nichž by se teoreticky mohly rekrutovat i nové biatlonové naděje. Na úrovni Německa nebo Norska zatím Česká republika není, zdejší pojem o biatlonu se však dere stále výš. "Jsou dvě věci, které mohou napomoci tomu, aby šel český biatlon nahoru. První z nich je zisk olympijské medaile, druhou pořadatelství vrcholné akce," doplňuje Fiřtík. To druhé se naplnilo, na cenný kov z olympiády si však bude muset počkat minimálně do Soči.

Stadion Vysočina Areny
zdroj: ČT sport autor: Hynek Roleček

Vysočina Arena bude hostit vrcholné akce v biatlonu a běžeckém lyžování i v budoucnu. Po MS se na tratě a střelnici vrátí elita biatlonu nejspíše v roce 2015 a 2016 při světovém poháru. Už za rok pak přijedou běžci.

Ondřej Moravec ve stíhačce na MS
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články