Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Sáňkaři pošilhávají na olympiádě po šestém místě ve štafetě

Praha – Smíšená štafeta je pro české sáňkaře šancí na nejlepší umístění na olympijských hrách v Soči. Vendula Kotenová, Ondřej Hyman a bratrská dvojice Lukáš a Antonín Brožovi pomýšlejí před startem pod pěti kruhy na šesté místo. V poslední štafetě světového poháru dojeli Češi sedmí a v ideálním případě by chtěli v Soči skončit o příčku výše.

Česká sáňkařská reprezentace
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V cíli musí Kotenová, která štafetu rozjíždí, trefit rukou terčík, čímž předá pomyslný štafetový kolík Hymanovi. Tomu tímto manévrem umožní start a po jeho projetí cílem vyrazí na trať "finišmani" Brožovi. "Když se nám to všem povede, tak při troše štěstí, kdyby někdo ze soupeřů pokazil, tak by šestka mohla cvaknout," uvažoval Antonín Brož.

Štafeta se ve světovém poháru začala jezdit po olympijských hrách ve Vancouveru od podzimu 2010. Podle českých reprezentantů je nová disciplína přínosem. "Pro diváky je to atraktivnější než normální závod. Je tam děj," řekl Antonín Brož a jeho bratr Lukáš dodal: "Srovnávají se hendikepy. Můžeme mít třeba lepší startovní reakci při otevírání dvířek než olympijský vítěz a získáme setinky náskok." Ve štafetě se tak dá soupeřit se sáňkařskými velmocemi, které mají náskok už jen díky kvalitnějšímu materiálu.

"My máme kování staré asi pět let a zušlechťujeme ho. Ti nejlepší vybírají před sezonou ze třiceti párů," konstatoval Antonín Brož. Bratři Brožové proto doufají, že mají nejen formu, ale vyjde jim v Soči vstříc i počasí. Potřebují zimu tak akorát, okolo pěti stupňů pod nulou. "Letos bylo buď plus pět nebo minus dvacet, a na to materiál nemáme. Budeme doufat," řekl Lukáš Brož.

Po minulé sezoně chtěli Brožové na olympiádě útočit na osmé místo. Nyní své představy poopravili. "Museli jsme se uskromnit, takže do desátého budeme spokojeni," řekl Antonín a Lukáš souhlasil: "Nebudu se hádat, to by bylo fajn." Pokud by jim to vyšlo, vylepšili by šestnácté místo z olympiády v Turíně 2006.

Na svoji druhou olympiádu jede rovněž Ondřej Hyman. Před čtyřmi lety ve Vancouveru skončil pětadvacátý a nyní by se chtěl zlepšit. "Necháme se překvapit, jak to dopadne, ale umístit se kolem 15. místa by byl úspěch," řekl Hyman. Dráha v Soči je rychlá, ale na základě zkušeností z loňského světového poháru bezpečná. "Když uděláte chybu, tak vás dráha nepotrestá nebezpečně, jen ztrátou času. Není to nebezpečné a padá se tam minimálně," řekl Hyman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články