Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Sáblíková: Největší podporu mám v trenérovi. Je to mistr

Soči - Martina Sáblíková zkompletovala v Soči svoji olympijskou medailovou sbírku. Sice se jí nepodařilo na trati 3000 metrů obhájit zlato z Vancouveru, ale získala stříbro, které jí vedle dvou zlatých a jednoho bronzu dosud chybělo. "Mám obrovskou radost. Když jsem viděla, kdo je všechno na startu, měla jsem strach, aby ta placka vůbec byla. Nakonec to byl skvělý, nejrychlejší čas v Evropě, který jsem letos jela," uvedla Sáblíková, která nestačila jen na největší rivalku posledních let Ireen Wüstovou z Nizozemska.

Petr Novák s Martinou Sáblíkovou během tréninku v Soči
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Šestadvacetiletá česká reprezentantka se představila ve třetí rozjížďce od konce a Wüstová jela hned po ní. Sáblíková poté musela čekat ještě na poslední rozjížďku a následně mohla začít slavit. Trenér Petr Novák se radoval už před jejím skončením, jeho svěřenkyně ale počkala, až Nizozemka Antoinette de Jongová a Masako Hozumiová z Japonska projedou cílem. "Říkala jsem si, že to není sportovní (se radovat), že počkám," přiznala. "Kdyby jela s Ireen, závod mohl být ještě dramatičtější," dodal Novák.

Ten opět potvrdil, že je výborným psychologem, a svou svěřenkyni skvěle připravil a ideálně ji podporoval i při závodě. "V mistru Novákovi jsem měla obrovskou podporu. Když jsem si obouvala brusle, byl pořád u mě, odvedl mě na led. Ty jeho posunky hlavou a to, co mi říká, je hrozná podpora a mohu mu maximálně poděkovat za to, jak mě připravil," uvedla Sáblíková, která dnes v Soči zajela o dvě sekundy rychlejší čas než před rokem při mistrovství světa. "To značí, že jsem připravená dobře," řekla.

"I kdyby medaili neměla, s ohledem na čas a odstupy před pětkou jsem spokojený," uvedl Novák a zároveň předpověděl, že nejdelší ženskou trať Sáblíková ovládne. "Teď, když nemá zlato, bude toužit vyhrát. Já chci slyšet hymnu," řekl s úsměvem.

Desetinásobná mistryně světa věří, že medailovou sbírku v Soči ještě rozšíří. Jistě ji čeká start na trati 5000 metrů a možná i na patnáctistovce. "Na pětce bude hodně nebezpečná Pechsteinová a pak Ruska Grafová, co skončila třetí. Zajela kola dost podobně jako já. Tam to bude hodně těžké," uvedla Sáblíková.

O obhajobě bronzu na patnáctistovce krátce po prvním závodu mluvit vůbec nechtěla. "Ještě se uvidí. Zatím o tom nebudu mluvit, nezkoušela jsem žádná rychlá kola. Uvidíme, co řekne tady mistr," mávla znovu rukou směrem k trenérovi.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články