Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková nestačila jen na Wüstovou a získala na trojce stříbro

Soči – Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na olympijských hrách v Soči první medaili. Obhájkyně titulu z Vancouveru proletěla tříkilometrovou trať v čase 4:01,95 a nestačila pouze na suverénku letošní sezony Ireen Wüstovou. Osobní rekord 4:03,47 vynesl překvapivý bronz domácí Olze Grafové, která odsunula na čtvrté místo německou legendu Claudii Pechsteinovou a získala první medaili pro pořadatelskou zemi.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Jsem strašně spokojená. Měla jsem strach, že medaile nebude. Teď mám stříbro, které mi chybělo do sbírky, takže absolutní spokojenost," řekla Sáblíková, která před čtyřmi lety získala ve Vancouveru dvě zlata a jeden bronz.

Sáblíková nasadila ve své rozjížďce s Polkou Katarzynou Bachledovou-Curusovou rychlé tempo a získávala náskok na tehdy průběžně vedoucí Grafovou. Časem 4:01,95 vytvořila rekord dráhy, jenže největší favoritka Wüstová jela až v následující dvojici. "Samozřejmě jsem se snažila vydat ze všeho. Můj cíl byl, abych dojela do cíle a po svém závodě byla první, protože pak už byla placka prakticky jasná," uvedla Sáblíková.

Nizozemská rychlobruslařka potvrdila výjimečnou formu z této sezony. V mezičasech postupně získala na Sáblíkovou více než dvousekundový náskok. I když o něj v závěru částečně přišela, vzala si rekord dráhy rychle zpět a díky času 4:00,34 se vrátila na olympijský trůn. "Ona rozjela opravdu hodně rychle, držela kolo až do konce, což mě překvapilo, protože jindy to poslední jede o hodně pomaleji. Na ni opravdu nikdo neměl," dodala Sáblíková.

"Chviličku jsem doufala, že by to mohlo být zlato, a asi tak ve třetím kole, kdy jela Ireen, jsem si říkala, že by mohla vykápnout jako vždy, ale to se nestalo. Nedopadlo to, ale i tak to bylo dobré," řekla Sáblíková. "Sedmnáct milionů Holanďanů chtělo, abych vyhrála. Teď je ten extrémní tlak pryč a já mohu vyhrát znovu," uvedla trojnásobná olympijská šampionka Wüstová. Vedle turínského úspěchu z trojky má na kontě i zlato ze závodu na 1 500 metrů na Hrách ve Vancouveru. "Ještě jsem tady neskončila. Půjdu na zlato na kilometru, patnáctistovce a v týmové stíhačce," dodala.

Sáblíková se krátce po závodě setkala i s prezidentem republiky Milošem Zemanem, jenž její vystoupení osobně v Adler Areně sledoval. "Forma tam je, opět se nám to povedlo, a když jdeme na start, musí s námi všichni počítat. Musím ohromně poděkovat Petrovi (trenéru Novákovi, pozn. red.), který mě skvěle připravil," řekla Sáblíková.

Výsledky rychlobruslení na ZOH v Soči:

Ženy - 3 000 m: 1. Wüstová (Niz.) 4:00,34, 2. Sáblíková 4:01,95, 3. Grafová (Rus.) 4:03,47, 4. Pechsteinová (Něm.) 4:05,26, 5. Van der Weijdenová (Niz.) 4:05,75, 6. Njaatunová (Nor.) 4:06,73, 7. De Jongová (Niz.) 4:06,77, 8. Skokovová (Rus.) 4:09,36, 9. Išizawová (Jap.) 4:09,39, 10. Rookardová (USA) 4:10,02.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články