Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejvyšší prioritou bezpečnost: Soči ve stínu teroristických útoků

Soči - Do slavnostního zahájení zimních olympijských her v Soči zbývají dva dny. Návštěvníci se musejí připravit na přísná bezpečností opatření. Do příručních zavazadel do letadla nesmí žádné tekutiny a do samotného města se dostanou jen automobily registrované v Soči nebo ty se speciálním povolením. Návštěvníky navíc čekají důkladné kontroly. Jakákoli shromáždění ve městě musí předem schválit nejen radnice v Soči, ale i ruské ministerstvo vnitra a kontrarozvědka. Obavy posílily zejména prosincové útoky ve Volgogradu. Stopy vedou na Severní Kavkaz. Ruské úřady ale tvrdí, že bezpečnost je zajištěna na maximální úrovni a žádné útoky nehrozí.

Je nám líto, video expirovalo.
Vdovy po islámských radikálech pod přísným dozorem

Ruská vláda před pár dny bez vysvětlení změnila závazný předpis, jímž nedávno upravila chování fanoušků během olympiády. Nařízení, která odporují představám a požadavkům Mezinárodního olympijského výboru (MOV), nyní pozbývají platnosti. Ruská pravidla se budou uplatňovat jen v případě, že nebudou v rozporu s pravidly MOV. Totéž se týká i všech soutěží navazující paralympiády.

Regule publikoval v polovině ledna úřední list Rossijskaja gazeta. Pravidla počítala s bedlivým dohledem pořadatelů a uniformované i tajné policie. Všudypřítomné měly být prohlídky osob a zavazadel. Kvůli obavám z šíření extremismu měly být cizojazyčné transparenty opatřeny ověřeným ruským překladem. Podle původně platných pravidel bylo na tribunách a sportovištích zakázáno šířit jakoukoli politickou či náboženskou literaturu včetně plakátů, letáků a brožur. Nápisy na transparentech a praporech nesměly obsahovat politickou nebo extremistickou propagandu, komerční reklamu ani vulgární výrazy.

V hledištích původní vládní nařízení zakazovalo používat plastikové trumpety - vuvuzely. Pořadatelé měli mít právo zabavit nápoje s objemem větším než půl litru. Transparenty nesměly přesahovat rozměr dvakrát půldruhého metru, tyče vlajek a praporů neměly být delší půldruhého metru. Které z těchto nařízení pozbývá platnosti, ale není ze stručné informace ruské státní agentury zřejmé.

Putin: Bezpečnost je prioritou

Doporučení MZV před cestou do Ruska

Zakázané předměty

Celá rozsáhlá oblast severně od hranic s Gruzií je nyní kvůli olympiádě podřízena zpřísněnému režimu s omezením letecké i námořní dopravy. Dění v Soči sledují i ruské monitorovací družice z oběžné dráhy. Na jihu Ruska se mají do operace zapojit desetitisíce příslušníků policejních složek a armády. Pomáhat mají i experti americké FBI. Počítá se s nasazením radarů a sonarů, bezpilotních letounů, hlídkových člunů i pyrotechnických robotů (více zde). "Prezident Putin řekl, že na zajištění bezpečnosti her se bude podílet 40 tisíc policistů a členů ozbrojených sil. Zároveň děláme maximum pro to, aby tato opatření nevadila během olympiády divákům, sportovcům a turistům," podotkl šéf ruského olympijského výboru Alexandr Žukov.

Ondřej Bank, reprezentant ČR ve sjezdovém lyžování: "Bezpečnostní opatření jsou vidět, cítíme je. Je to podobné jako na předchozích olympiádách."

Americké válečné lodě budou připraveny k evakuaci sportovců

Do neutrálních vod Černého moře už vplula loď amerického vojenského námořnictva Mount Whitney. Do Černého moře se má přesunout i americký raketový torpédoborec Ramage. Válečné lodi jsou vyzbrojeny torpédy, raketami s plochou dráhou letu a vrtulníky H-60. Podle amerického velení jsou připraveny plnit "jakékoli úkoly". Do blízkosti olympijských sportovišť se přesunuly z amerických námořních základen v Itálii. S jejich vstupem do ruských výsostných vod se nepočítá, případný přesun blíže k ruským břehům závisí na požadavcích Moskvy. Podle Pentagonu jsou plavidla připravena pro případnou evakuaci sportovců. 

Nutná je akreditace i speciální propustka

Do města se už od 7. ledna nedostane žádný automobil, který není registrován v Soči. Policie hlídkuje na každé silnici vedoucí do města a kontroluje doklady. Přísná pravidla platí i v samotném Soči. "Pokud se chcete dostat do města, musíte mít speciální akreditaci – ty se vydávaly v září. Dlouho je prověřovaly především ruské tajné služby," řekl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Ani akreditace ale neznamená, že je vstup do olympijského parku zajištěn. "Lidé musí mít speciální propustku a speciální dokument o tom, že byli prověřeni," podotkl Karas.

Olympijské výbory některých evropských zemí a Spojených států dostaly v lednu v souvislosti se zimní olympiádou teroristické výhrůžky. Poslední případ byl nahlášen včera. Rakouský olympijský výbor dostal dopis s konkrétní pohrůžkou, že během zimní olympiády budou uneseny dvě jejich sportovkyně - sjezdařka Marlies Schildová a skeletonistka Janine Flocková. Dopis přišel zřejmě z Ruska. Moskva už dříve státy vyzvala, aby tyto dopisy ignorovaly. "Zprávy o tom, že někdo dostal přes internet hrozby, se podle mne zdají být provokací. Doporučujeme našim kolegům, aby tomu nevěnovali pozornost," vyzval olympijské výbory jiných zemí Žukov.

Desítky miliard jdou na bezpečnost

Rusko investovalo do přípravy olympijských sportovišť v přepočtu jeden bilion korun a část - podle ruských médií přinejmenším ekvivalent 40 miliard korun - spolkly právě náklady na zajištění bezpečnosti (čtěte víc).

Útoky ve Volgogradu Ruskem otřásly, obává se hlavně sebevražedných atentátnic

Velké obavy panují z akcí osamocených atentátníků, které je obtížné předvídat a zmařit. Ruské tajné služby se obávají, že do Soči mohou být poslány až čtyři atentátnice s cílem provést útok během olympijských her. Konkrétní stopa už vede minimálně k jedné z nich. Mezi tzv. "černé vdovy" se může řadit třiadvacetiletá sebevražedná atentátnice Ruzana Ibragimová, která by podle náznaků dokonce už mohla být v dějišti OH (více zde). "Říká se, že Rusové kontrolují pohyb takzvaných černých vdov, ale občas se jim něco nepodaří a k tragické události dojde. Další problém představují konvertité salafistického islámu z řad Rusů a dalších, kteří se pohybují volněji. Málokdy se ví, že se radikalizovali – mohou
to být normální lidé a pak se z nich stanou teroristé," poznamenal Emil Souliemanov, politolog z FSV UK.

Volgograd, jedno z největších jihoruských měst, se stal v posledních měsících terčem sebevražedných atentátníků. Koncem října loňského roku tam vybuchl městský autobus, ve kterém zemřelo šest lidí a další tři desítky byly zraněny. Explozi měla zřejmě na svědomí sebevražedná atentátnice, vdova po islamistickém radikálovi (čtěte víc).

A v prosinci následovaly další útoky. Jeden z nich se odehrál na hlavním nádraží, další pak v trolejbusu. Zemřelo 34 lidí a desítky se zranily. K útokům se v lednu přihlásili teroristé z irácké skupiny Ansar al-Sunna - konkrétně její části nazvané Provincie Dagestán. "Připravili jsme si pro vás dárek. Pro vás a pro ty turisty, kteří přijedou. Dostanete ho během olympiády. Právě Soči označili teroristé za svůj příští terč. Bude to dárek od všech muslimů, jejichž krev je denně prolévána po celém světě. Ať už v Afghánistánu, Somálsku nebo Sýrii. Bude to naše odplata," říká jeden z terorisů. Atentátníci na záběrech demonstrativně sestavují výbušné zařízení a odjíždějí automobilem s roznětkou v rukách (čtěte víc).

Emil Souliemanov, politolog z FSV UK

"Mezi Kavkazany jsou lidé hlásící se k ozbrojenému džihádu, čímž vzniká velké nebezpečí. Mezi džihádisty jsou osoby, které se nebrání ani tomu, aby uskutečnily sebevražedné teroristické útoky. To je pro bezpečnostní složky největší problém. Na druhou stranu se v Soči nacházejí desetitisíce policistů i ultramoderní přístroje na identifikaci tekutin, výbušnin či kovů. Na ulicích jsou taky umístěny check pointy, je tam bezpečnostní zóna. Pro vstup je nutný průkaz od FSB atd. Vypadá to, že to budou dost bezpečné OH, aby se tam lidi nebáli jezdit."

"Džihádistů je odhadem několik tisíc. V poslední době se soustředili hlavně v Dagestánu, což je u Kaspického moře. Dostat se nějak organizovaným způsobem, aniž by vás identifikovali, na sever Kavkazu, je trochu problém."

Umarov vyzval k útokům během "satanských her"

O podílu bojovníků irácké teroristické skupiny na atentátech ve Volgogradu hovoří i prohlášení vůdce severokavkazských extremistů Doku Umarova. V takzvaném poselství ruskému národu Umarov vyhrožuje, že útoky obdobné akcím ve Volgogradu budou pokračovat, dokud z Kavkazu neodejdou ruská vojska. "Každý, kdo stojí proti nám, musí počítat s tím, že válka je válka a ta má své různé stránky, ať už ty špatné, či ty dobré," říká Umarov. Ten vyzval všechny své stoupence, aby učinili vše, co je v jejich silách, aby překazili tyto "satanské hry".

"Provincie Dagestán" má být spolu s dalšími severokavkazskými autonomními regiony součástí takzvaného Kavkazského emirátu, který chce Umarov vytvořit v rozsáhlé oblasti mezi severními svahy Kavkazu a jihoruskou stepí. Vůdce teroristů už loni opakovaně varoval, že podnikne ozbrojené atentáty proti ruským městům včetně olympijského Soči. Toto černomořské letovisko leží na území, které si islamisté pro svůj emirát nárokují.

Začátkem ledna navíc byla u severokavkazského Pjatigorska - jen 300 kilometrů od Soči - objevena tři vozidla se zavražděnými řidiči. Když policisté zahájili ohledání prvního vozu, explodovala nedaleko nálož. V Rusku tak sílí obavy z dalších atentátů, a to nejen v oblasti Severního Kavkazu, ale i v jiných regionech země – zvláště ve velkých městech. Na pozoru se má hlavně jihoruský Rostov na Donu, Krasnodar, Stavropol nebo Astrachaň. Posíleny byly hlídky v místech, kde se shromažďuje více lidí. Lidé mají upozornit na podezřelé neznámé osoby či zapomenutá zavazadla. Putin ale stále dokola zdůrazňuje - bezpečnost ZOH je zajištěna.

Teroristické útoky v souvislosti s OH

Slovo terorismus se v kontextu OH skloňuje od Mnichova 1972, kdy při zákeřné akci palestinského komanda (nazvaného Černé září) bylo uneseno 11 Izraelců. Osm Arabů požadovalo vydání asi 200 kolegů a volný odlet do Egypta. Při přestupu na letišti Fürstenfeldbruck se strhla krvavá přestřelka. Pokus policie o osvobození rukojmích skončil explozí, při níž únosci vyhodili vrtulníky i se zajatci do povětří. Bilance incidentu byla děsivá: 11 mrtvých Izraelců, jeden policista a zemřelo i pět únosců.

Zatím poslední teroristický čin se udál během Her v americké Atlantě 1996. V centru města, FBI označovaného za "nejbezpečnější místo světa", vybuchla 27. července 1996 bomba. Výbuch si vyžádal dva lidské životy a 112 zraněných ze 40 tisicí lidí, kteří přišli do Olympijského parku sledovat koncert. Viník nebyl usvědčen.

Také při LOH v Barceloně 1992 panovaly obavy z baskických separatistů ETA, kteří prohlásili olympiádu za "cenný vojenský cíl". Pět měsíců před Hrami 2000 zatkla novozélandská bezpečnost v Aucklandu tři Afghánce, kteří prý byli ve spojení s Usámou bin Ládinem a měli připravovat útok na malý jaderný reaktor na jihu Sydney. Z ataků, zejména ze vzduchu a formou antraxových zásilek, měla strach CIA a FBI před čtyřmi lety v Utahu. Naštěstí mylně.

Zdroj
ČT24, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články