Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

E-mailové hrozby ignorujte, vyzývá Rusko před Soči

Moskva - Rusko dnes vyzvalo k ignorování dopisů, které hrozí útoky na blížící se zimní olympijské hry v Soči. E-maily s takovou výhrůžkou dostaly ve středu olympijské výbory několika evropských zemí a USA. "Zprávy o tom, že někdo dostal přes internet hrozby, se podle mne zdají být provokací. Doporučujeme našim kolegům, aby tomu nevěnovali pozornost," vyzval olympijské výbory jiných zemí šéf Ruského olympijského výbor Alexandr Žukov na tiskové konferenci v Moskvě.

V Soči visí zatykače na osoby podezřelé z terorismu
zdroj: Reuters autor: Alexander Demianchuk

E-mailové výhrůžky ve středu potvrdily olympijské výbory Maďarska, Slovinska, Itálie, Německa, Slovenska a USA, dnes Itálie dostala další hrozbu. Český olympijský výbor zatím žádnou podobnou výhrůžku neobdržel. E-maily se objevily po zprávách, že ruská policie pátrá po třech ženách, které jsou podezřelé, že připravují sebevražedné útoky v místě konání olympiády. Nicméně Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyjádřil pochybnost nad tím, že varovné maily představují skutečnou hrozbu.

MOV podle svého vyjádření otázku bezpečnosti bere velmi vážně a všechny věrohodné informace poskytuje relevantním bezpečnostním službám. "Ale v tomto případě to vypadá tak, že e-mail rozeslaný několika národním olympijským výborům neobsahuje hrozbu a jeví se jako náhodné poselství od někoho z veřejnosti," prohlásil MOV.

Během her v Soči, které začnou 7. února, se Rusko obává sebevražedných útoků, podobným dvěma prosincovým atentátům ve Volgogradu. Při nich přišlo o život 34 lidí a více než sto utrpělo zranění. Ruské úřady proto v předstihu před olympiádou v oblasti zavedly přísná bezpečnostní opaření. Dějiště zimních her leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů usilujících o vytvoření ortodoxního islámského státu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články