Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Krasobruslařští experti: Sotnikovová vyhrála jen kvůli domácímu prostředí

Soči - Rozporuplné reakce vyvolalo čtvrteční vítězství ruské krasobruslařky Adeliny Sotnikovové. Podle některých expertů a bývalých krasobruslařů jí k vysokým známkám výrazně pomohlo domácí prostředí.

Krasobruslařské šampionky na olympiádě v Soči
zdroj: AP

Bývalá československá krasobruslařka Marie Víchová, která nyní žije v americkém Indianapolisu, poznamenala, že ve prospěch Rusky vedle vyšší obtížnosti zakloněné piruety a krokové sekvence rozhodl jeden trojitý skok. I ona se však pozastavila nad vysokým hodnocením Sotnikovové za programové komponenty. Sotnikovová si ve volné jízdě vylepšila osobní rekord o více než 18 bodů a známkou 149,95 bodu zůstala jen jedenáct setin za světovým rekordem Kim Ju-na z olympiády ve Vancouveru.

"To je vysoké, hodně vysoké číslo. Musíte si pomyslet, že závodit v Rusku před ruským publikem tomu rozhodně pomohlo. Bruslila dobře, ale nevím, jestli byla osm bodů před Carolinou Kostnerovou," řekl bývalý americký krasobruslař Johnny Weir, který pracuje jako komentátor pro televizní stanici NBC.

Výsledek zaskočil rovněž olympijskou šampionku z let 1984 a 1988 Němku Katarinu Wittovou, kterou mohla třiadvacetiletá Korejka obhajobou olympijského zlata napodobit. "Jsem tím rozhodnutím šokovaná, výsledku nerozumím," prohlásila.

Příliš velká výhoda

Sedmnáctiletá Sotnikovová předčila Korejku Kim Ju-na i Kostnerovou ve známce za techniku. Překvapivé však bylo především to, že ve srovnání s vyspělejšími soupeřkami dostala prakticky shodnou známku za programové komponenty, v nichž se hodnotí bruslařské dovednosti, spojovací prvky, choreografie, předvedení a interpretace.

"I když byly u Kim Ju-na známky za komponenty o kousek vyšší než ty Sotnikovové, nereflektovaly dostatečně to, o kolik byly Korejčiny komponenty lepší. A to samé platí pro komponenty Kostnerové. Emoce Bolera v podání Kostnerové a vyzrálost jejího a Korejčina vystoupení lépe reflektovaly vztah mezi pohybem těla a hudbou," uvedla československá účastnice olympijských her v roce 1968 v Grenoblu Víchová.

Naprosto jasno v tom, kdo měl ve čtvrtek vyhrát, měli v Koreji. Tamní televizní stanice opakovaně přehrávala obě volné jízdy nejlepších krasobruslařek a porovnávala výkony Kim Ju-na a Sotnikovové. Navíc k nim pouštěla komentáře v několika jazycích, přičemž některé z nich před oznámením známky pro Korejku odhadovaly, že se jí podaří obhájit zlato z Vancouveru. "Byl jsem naštvaný. Ale něco takového jsem čekal, výhoda domácího prostředí byla příliš velká," rozčiloval se komentátor televizní stanice SBS Pang Sang-a.

Ju-na definitivně končí. "Pro zlato ve Vancouveru bych umřela, teď už ne"

Ju-na však sama přiznala, že v Soči měla daleko menší motivaci zvítězit než o čtyři roky dříve ve Vancouveru. "Tehdy jsem měla jasný cíl, pro zlato bych umřela," řekla jihokorejská krasobruslařka. Tato touha jí prý na této olympiádě chyběla. Když po Vancouveru vynechala následující sezonu, spekulovalo se, že se nevrátí. Nakonec se jen přestěhovala ze Spojených států amerických domů do Soulu a vrátila se na loňském mistrovství světa, kde získala svůj druhý titul.

Tentokrát prý definitivně končí, nebude startovat ani na březnovém MS v Japonsku. V Koreji je díky své nesmírné popularitě v centru pozornosti, má spoustu lukrativních sponzorských smluv. Unavuje ji to a navíc v poslední době bojovala se zdravotními problémy, na podzim přišla o závody Grand Prix kvůli poraněné kůstce v nártu.

"Jsem tak ráda, že to mám za sebou. Ten trénink je pro každého tak tvrdý," řekla. Příští olympiáda se uskuteční v korejském Pchjongčchangu, kterému pomohla k úspěšné kandidatuře. Už to ale bude bez Kim Ju-na. "Cítila jsem úlevu, že jsem neudělala žádnou chybu. Mísila se ve mně spousta pocitů, ale ten nejsilnější byla úleva, že to mám všechno za sebou," svěřila se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články