Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Sotnikovová je královnou ledu, Ukolová skončila na 22. místě

Soči - Patnáctiletá česká krasobruslařka Elizaveta Ukolová při debutu na velké seniorské akci obsadila v krátkém programu 20. místo a postoupila do finálové čtyřiadvacítky. Volnou jízdu nezajela s takovou jistotou jako krátký program a celkově skončila na 22. příčce. Zlato zůstalo doma zásluhou Sotnikovové.

Adelina Sotnikovová
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Po solidním začátku přišla velká opatrnost, a ta se nevyplatila. Potkaly ji dva pády. První při nájezdu na rittbergera a druhý po trojitém lutzu. V celkovém pořadí se tak česká krasobruslařka propadla na 22. místo. Úspěchem je pro ni ale i to, že se právě na olympijské hry do Soči kvalifikovala. Dva pády mohou Ukolovou hodně mrzet. V Rusku si mohla vylepšit svůj osobní rekord (136,72), ten ji ale nakonec unikl, když od rozhodčích dostala 136,42 bodu.

"Já si myslím, že to bylo dobré. Na to, že jsem tu jízdu tak dlouhou dobu nejezdila, to bylo dobré. Mohlo to být horší. Očekávala jsem, že to nebude perfektní. Jsem celkově spokojená," hodnotila Ukolová.

Adelina Sotnikovová z Ruska byla po krátkém programu na druhém místě. Po technické stránce byla jízda ruské krasobruslařky vydařená, i přes malé zaváhání. I tato žena si posunula osobní maximum, a to hned o více než 22 bodů, když dosáhla na známku 224,59. A nakonec se tato známka ukázala jako vítězná.

Byl to souboj až do samého konce. Jako poslední nastupovala Korejka Kim Ju-na. Ta krátký program zajela nejlépe. V této sezoně kvůli zdravotním problémům vynechala seriál Grand Prix. Na úspěšný krátký program navázala i ve volné jízdě. Kim Ju-na potvrdila, že patří ke krasobruslařské špičce, ale rozhodla technika. Tu měla Ruska podle rozhodčích lepší. Do své jízdy totiž Adelina Sotnikovová zařadila nejtěžší prvky až ve druhé části programu, a to rozhodlo.

Adelina Sotnikovová tedy vybojovala pro Rusko první zlato v historii, stříbro patří Kim Ju-na. Na třetí příčce skončila Carolina Kostnerová. Italka předvedla, že má v sobě velký cit pro hudbu. Třetí žena po krátkém programu zaútočila na jednu z medailí přesvědčivě. Před dnešní volnou jízdou se nikdy ve své kariéře nedostala v součtu přes 200 bodů, nyní skvěle načasovala formu na olympijské hry. Získala 216,73 a bronz.

Obhájkyně stříbra Mao Asadaová z Japonska doháněla ve volné jízdě velkou ztrátu. Po totálně pokaženém krátkém programu jí patřila 16. příčka. Volnou jízdu zajela velmi dobře, ale na osobní maximum v letošní sezoně (207,59) to samozřejmě nestačilo. Vysloužila si 198,22 bodu a skončila šestá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články