Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Krasobruslařka Ukolová skákala čistě a postoupila do volných jízd

Soči – České krasobruslařce Elizavetě Ukolové je teprve patnáct let. Na velké seniorské akci je poprvé a na olympijských hrách v Soči postoupila do volných jízd. V krátkém programu obsadila 20. místo a vešla se tak do finálové čtyřiadvacítky, která pojede volný program. V čele soutěže je obhájkyně vítězství z Vancouveru Kim Ju-na. Ta má náskok pouhých 28 setin bodu před domácí Adelinou Sotnikovovou.

Ukolová v krátkém programu
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Ukolová zvládla všechny naplánované skoky, kombinaci trojitého lutzu s dvojitým toeloopem, trojitý rittberger z kroků i dvojitý axel. Tímto výkonem si známkou 51,87 bodu bezmála o bod vylepšila osobní rekord z podzimní Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu, odkud se do Soči kvalifikovala. Před volnými jízdami uzavírá druhou desítku a může vylepšit osmnáctou pozici, kterou v Naganu obsadila poslední česká krasobruslařka na olympiádě Lenka Kulovaná.

"Já myslím, že to bylo velmi povedené. Skoky byly dneska zvládnuty na jedničku," hodnotila Ukolová. Nervozitu před krátkým programem, ale necítila. "Moc ne, měla jsem velkou podporu. Všichni mi psali, a tak jsem se cítila jistější."

Třiadvacetiletá Kim Ju-na, která v této sezoně kvůli zdravotním problémům vynechala seriál Grand Prix, nastoupila z kandidátek na medaile jako první a předvedla se ve vrcholné formě. S lehkostí zvládla všechny skoky včetně obtížné kombinace trojitého lutzu s trojitým toeloopem. Díky známce 74,92 se jednoznačně ujala vedení.

I když má na kontě vedle olympijského titulu také šest medailí z mistrovství světa, dnes bojovala i s nervozitou. "V rozbruslení se mi třásly nohy, nebyla jsem schopná skákat. Hlavou se mi honila spousta věcí. Až když jsem dobruslila, uvolnila jsme se," prozradila Kim Ju-na.

V dalším průběhu se k ní však přiblížily Sotnikovová s Kostnerovou. Šestnáctiletá Ruska, která byla před začátkem soutěže ve stínu mladičké Lipnické, měla všechny prvky své jízdy posouzené na nejvyšší úroveň 4. Díky tomu získala nejvíce bodů za techniku, i když zařadila jednodušší kombinaci dvou trojitých toeloopů. Patří ji druhé místo.

Na třetím místě je zatím Italka Carolina Kostnerová, která za vedoucí Korejkou zaostává o osm desetin. Krátký program se naopak nevydařil favorizované Rusce Julii Lipnické, od medaile ji dělí bezmála devět bodů. Kostnerová, která zariskovala a skočila trojitý flip s trojitým toeloopem, si vylepšila osobní rekord o více než tři body a při třetím olympijském startu sahá po premiérové medaili. Před čtvrtou Gracie Goldovou z USA má náskok 5,5 bodu.

Špatně zajela obhájkyně stříbra Mao Asadaová z Japonska, které po totálně pokaženém krátkém programu patří 16. příčka.

Výsledky krátkého programu žen

1. Kim Ju-na (Korea) 74,92, 2. Sotnikovová (Rus.) 74,64, 3. Kostnerová (It.) 74,12, 4. Goldová (USA) 68,63, 5. Lipnická (Rus.) 65,23, 6. Wagnerová (USA) 65,21, ...20. Ukolová (ČR) 51,87.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články