Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Hlavně ať to "cinkne", přál Čechům na chatu sportovní šéf olympijské výpravy Doktor

Praha – Martin Doktor, bývalý kanoista a šéf české mise pro olympiádu v Soči, už sportovním svátkem žije nějakou dobu. Pozice sportovního ředitele ČOV ho k tomu opravňuje. Pár dnů před odletem do dějiště her odpovídal na chatu, jak moc věří českým hokejistům v šanci na medaili a jestli se čeští sportovci mohou cítit bezpečně či o jakou disciplínu by se nejpravděpodobněji ucházel, kdyby se na olympiádu pokoušel probojovat.

Martin Doktor
zdroj: ČT sport autor: Jan Langer

Do Soči se dvojnásobný olympijský vítěz z kanoistického kanálu v Atlantě 1996 těší, ale zároveň ví, že ho čeká především pracovní nasazení. "Těším se, přestože pro mě to nebude rozhodně zábava, ale především tvrdá práce 24/7. Mým úkolem je připravit sportovcům a realizačním týmům maximální možný servis," odpověděl na častý dotaz.

Kolik Češi přivezou medailí, nechtěl tipovat. "Víme všichni, že sport je ošemetná věc. Myslím, že většina národa by si přála úspěch v hokeji. V poslední době jsou ve vynikající formě naše snowboardistky nebo biatlonový tým. Samozřejmě všichni drží palce Martině Sáblíkové, aby se jí podařilo navázat na úspěchy z Vancouveru. Přeji našim sportovcům, aby uspěli co nejlépe. Kdyby to "cinklo", bylo by to lepší," napsal jako správný diplomat.


Nevyhnul se hokejovému tématu v čele s koučem reprezentace Hadamczikem: "Věřím, že realizační tým ledního hokeje v čele s trenérem vybral to nejlepší možné složení. Jejich šance jsou, myslím, relativně slušné," zhodnotil a připojil zážitek z průzkumu terénu: "V hokejové šatně jsem byl už v září, i když tam chyběli ti hlavní - hokejisté. Bohužel do šatny sborné nám nebylo umožněno nakouknout."

Odměny pro sportovce jsou dané: Milion a půl za zlato, tři čtvrtě za stříbro a 450 tisíc korun za bronz. "Rozpočtováno je 34 milionů korun, z čehož 10,5 milionu je připraveno na eventuální odměny sportovců. Za vítězství ve štafetě si vítězné družstvo rozdělí tři miliony korun. O poměru zásluh, tedy i výše částky pro jednotlivé sportovce, rozhoduje příslušný sportovní svaz. Jednotlivý člen týmu však může dostat maximálně nejvyšší možnou částku za individuální vítězství, což 1,5 milionu korun," přiblížil Doktor přesná čísla, ohledně kterých neváhal během chatu vytáhnout z kapsy mobil a kontaktovat kolegu z ČOV.

Jestli byly hry bezpečné, se uvidí až po jejich skončení, ale Doktor konkrétně o vlastní osobu strach nemá. "Vyloženě o život se nebojím. Věřím, že se organizátorům podaří pro olympijské výpravy zajistit maximální bezpečnost. Myslím, že sportovci naopak ocení, když budou bezpečnostní prohlídky důkladné, aby to zajistili. To k olympiádě prostě patří," vysvětlil.

Jako "privilegovaný" si už roli vlajkonoše na olympiádě vyzkoušel, v Sydney 2000. Co poradí lyžařce Šárce Strachové, která ponese vlajku na těch letošních zimních? "Mít možnost nést českou vlajku v čele českých olympioniků byla pro mě obrovská pocta. Šárce jsem poradil jen tolik, že se na to nemusí nějak zvlášť připravovat a že vše bez potíží zvládne," uvedl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články