Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Dvojnásobná premiéra – Doktor a Graclík vyhlížejí obří hry v Soči

Praha – Sedm měsíců zbývá do začátku 22. zimních olympijských her v ruském Soči a půl roku do konečné nominace sportovců. Svou účast má především díky kvótám jednotlivých odvětví jistou už 77 českých reprezentantů. Sportoviště jsou podle šéfa české výpravy Martina Doktora připravena, pokulhává jen dostavba infrastruktury.

Bolšoj Ice Palace v Soči
zdroj: Getty Images

"Sportoviště jako taková se dají použít zítra. Problém je v infrastruktuře," uvedl Doktor, který byl v Soči naposledy v únoru na semináři šéfů misí. V září pak vyrazí na pracovní návštěvu olympijských vesnic. V listopadu ho potom čeká bezpečnostní seminář.

Zástupci Českého olympijského výboru počítají s účastí kolem stovky reprezentantů a stejného počtu doprovodu. "Byť se to při pohledu z okna nezdá, přípravy na Soči jsou v plném proudu. Přípravný štáb už měl několik zasedání, práce už teď je docela dost," řekl Doktor. "Očekáváme počet zhruba někde kolem stovky, tak uvidíme, jak se bude dařit plnit kvóty," dodal.

Nejvíce bude v Soči lyžařů

Nejpočetněji budou ve výpravě zastoupeni lyžaři, kteří zatím mají v součtu všech disciplín 39 míst. Hokejistů do Soči pojede 25, deset míst mají biatlonisté, dvě krasobruslaři a jedno rychlobruslaři. Nominační plénum ČOV je 16. ledna. Novinkou bude nominace vlajkonoše na slavnostní zahájení, kterého vybere Komise sportovců v čele s badmintonistou Petrem Koukalem, jenž nesl zástavu loni na hrách v Londýně.

Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice se sžívá s úplně novou prací. "Po prvním drobném šoku, když jsem přijel na zimní sportoviště, na což jsem nebyl zvyklý, jsem se zapracoval a věřím, že žádné problémy nebudou," řekl Doktor. "Je to hlavně koordinační funkce, aby celý tým připravil pro sportovce vše, jak má být. Aby se sportovci mohli starat o to, oč mají, a vše ostatní za ně bylo vyřešeno," dodal Doktor.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Martinem Doktorem a Petrem Graclíkem o přípravách na Soči

S novým postem se teprve pár dní seznamuje i generální sekretář ČOV Petr Graclík. "Bude to premiéra," přiznal Graclík, který měl na olympiádě ve Vancouveru na starosti čtyřicítku lyžařů včetně doprovodu. Tentokrát bude jeho úloha úplně jiná. "Budu mít na starosti koordinaci významných českých hostů. Doufám, že pozvání přijme nejen prezident České republiky, ale i premiér a další ministři," uvedl.

Připravenost organizátorů Graclík potvrdil. To, že zimní olympiádu hostí letovisko, mají ruští pořadatelé proti počasí pojištěno. "Ihned po zkušebních závodech, které v loňské sezoně minulý rok sportoviště absolvovala, vyšly zprávy o tom, že se organizátoři chystají uskladnit co nejvíce sněhu, aby předešli případným problémům. Hovoří se asi o 450 tisících kubíků sněhu, které jsou umístěny v sedmi rezervoárech. Investice do nich se pohybovala kolem osmi milionů dolarů," popsal Graclík.

Češi už také vědí, kde budou během olympiády bydlet. Olympijská vesnice je rozdělena na tři části - jedna je v přímořské oblasti, dvě v horách. V přímořské vesnici se český blok bude nacházet u jezera, v první horské vesnici u jídelny a ve druhé u vstupu do areálu.

Lístky se prodávají rychle

Velmi rychle mizí vstupenky, které ČOV získal pro české fanoušky. Z celkové kvóty osmi tisíc lístků je jich prodáno již 60 procent. Vstupenky se zatím prodávají pouze v zájezdových balíčcích.

Olympiáda slibuje podívanou obrovských rozměrů, už nyní se náklady na ni vyšplhaly do historických výšin. Podle oficiálních údajů byly plánované výdaje překročeny o 15,5 miliardy rublů, tedy zhruba o 9,3 miliardy korun. Podle kritiků – především z opozičních řad kolem bývalého místopředsedy vlády Borise Němcova – dosavadní investice ve výši kolem 50 miliard dolarů (asi 988 miliard korun) až dvojnásobně převýšily reálnou hodnotu toho, co se zatím připravilo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články