Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Rusové dopovali a zaplatí 10 milionů dolarů, na OH smí maximálně deset neutrálních atletů

Mezinárodní atletická federace uložila Rusku pokutu 10 milionů dolarů (asi 228 milionů korun) za porušení dopingových pravidel. Rada Světové atletiky (WA) na dnešním zasedání obnovila proces udělování neutrálního statusu pro ruské atlety, ale omezila jejich počet na velkých akcích. Na olympijských hrách a šampionátech jich bude moci startovat maximálně deset.

Budova s laboratořemi v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Letos se to vedle letních her v Tokiu týká také srpnového mistrovství Evropy v Paříži, květnového mistrovství světa družstev v chůzi a podzimního půlmaratonského světového šampionátu v Gdyni.

Nevztahuje se to na juniorské MS ani na jednorázové mítinky. Udělování neutrálního statusu bude přerušeno, pokud Rusové do 1. července nezaplatí alespoň polovinu pokuty.

Světová atletika tak reagovala na přečin bývalého předsedy ruského svazu Dmitrije Šljachtina a dalších čtyř svazových funkcionářů, kteří padělali doklady, aby se výškař Danil Lysenko vyhnul dopingovému trestu. Ruská atletika je kvůli systematickému dopingu v zemi v trestu od listopadu 2015.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusko dostalo trest za podvody s dopingem
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články