Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

WADA odebrala laboratoři v Moskvě oprávnění k analyzování vzorků

Světová antidopingová agentura (WADA) odebrala oprávnění moskevské laboratoři. To umožňovalo provádět analýzy krevních vzorků pro biologické pasy sportovců. Jde o zatím poslední krok v ruské dopingové kauze.

Budova s laboratořemi v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

K předběžnému opatření organizace sáhla měsíc a půl poté, co Rusko potrestala čtyřletým zákazem účasti na vrcholných sportovních akcích kvůli manipulaci s daty z moskevské laboratoře.

Zařízení v ruské metropoli bylo suspendováno už v roce 2015, kdy se poprvé objevilo podezření z krytí dopingu domácích sportovců. Oprávnění provádět analýzy krevních vzorků Moskva získala částečně zpět v roce 2016. Nyní může laboratoř dokončit prověrku vzorků, které už obdržela, nové ale musí být poslány do jiných zařízení.

WADA 9. prosince rozhodla, že příští čtyři roky nesmí Rusko na olympijských a paralympijských hrách ani světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou.

Na vrcholných akcích včetně OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by se mohli jako neutrální sportovci představit jen ti závodníci, kteří prokazatelně nemají se systematickým dopingem v zemi nic společného. Rusko se proti trestu odvolalo k mezinárodní arbitráži CAS.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruská antidopingová agentura se odvolá proti trestu od WADA k arbitráži
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články