Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zákaz startu ruských atletů v Riu platí, rozhodla arbitráž CAS

Lausanne - Ruští atleti na olympijské hry v Riu nepojedou. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS zamítla odvolání, ke kterému se upínalo 68 závodníků. Mezinárodní atletická federace IAAF suspendovala ruský svaz kvůli systematickému dopingu, jeho sportovci se nemohou účastnit mezinárodních soutěží. Verdikt bude podle všeho vodítkem pro MOV, který chystá pro Rusko další sankce v důsledku pondělní zprávy nezávislé komise antidopingové agentury WADA. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko vyjádřil nad rozhodnutím CAS lítost. Rusko podle něj zváží, jaké další kroky nyní učiní.

Velká většina ruských atletů se do Ria nepodívá
zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

"Panel CAS potvrdil platnost pravidel IAAF, podle kterých se atleti vyloučených svazů nesmějí účastnit soutěží zastřešovaných atletickou federací," uvedla arbitráž.

Mluvčí ministerstva zahraničí pro změnu verdikt CAS označila za "zločin proti sportu". "Díky, že jste pohřbili atletiku. Je to politika. Aspoň si všichni ti pseudo-čistí atleti můžou oddechnout a získat pseudo-zlaté medaile. Vždycky se báli naší síly," uvedla tyčkařka Jelena Isinbajevová, která chtěla po mateřské pauze bojovat o třetí olympijské zlato. "Rozhodnutí CAS mě mrzí. Bohužel byl stanoven precedens pro kolektivní vinu," prohlásil ministr sportu Vitalij Mutko.

"Myslím, že možná přišel čas obrátit se na civilní soud," dodal Mutko s tím, že atleti musí bránit svou čest a důstojnost. A to i přesto, že soud by o případu nestihl rozhodnout do 5. srpna, kdy olympijské hry v Riu odstartují.

Naopak IAAF je verdiktem potěšena, vytváří podle ní rovné podmínky pro všechny sportovce. "Ačkoli jsme rádi, že naše pravidla a síla jejich dodržování se dočkaly podpory, není to den pro triumfální prohlášení. Nepřišel jsem do tohoto sportu, abych vylučoval sportovce ze soutěží," prohlásil šéf IAAF Sebastian Coe.

"Pracovní skupina IAAF bude i během olympijských her v Riu s Ruskem spolupracovat, aby se vytvořilo čisté a bezpečné prostředí pro sportovce a aby ruský tým znovu dosáhl mezinárodního uznání a vrátil se do soutěží," dodal Coe.

Další tvrdá rána může dopadnout do konce týdne

Mezinárodní olympijský výbor se podle verdiktu CAS bude rozhodovat o dalších sankcích pro ruské sportovce. Celé ruské výpravě, kterou tvoří 387 sportovců včetně atletů, hrozí vyloučení z Her. Výkonný výbor MOV kvůli tomu svolal na neděli mimořádnou telekonferenci a o trestu by měl rozhodnout nejpozději do úterý. "Rozhodnutí jsme zaznamenali a budeme ho studovat a analyzovat," uvedl MOV.

Důvodem je zpráva WADA z počátku tohoto týdne. Podle ní ruské ministerstvo sportu od roku 2011 krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s tajnou službou zaměňovalo jejich vzorky.

Spokojenost s rozhodnutím arbitrážního soudu vyslovil také předseda WADA Craig Reedie. "Není to o trestání některých sportovců za činy druhých. Je to o ruské federaci, která nedokáže dodržovat světový antidopingový kodex," řekl Reedie. "A je nezbytné zajistit, aby všichni sportovci soutěžili za stejných podmínek," dodal šéf WADA, který už v pondělí vyzval MOV, aby vyloučení celé ruské výpravy z her v Riu zvážil.

Šťovíček: Je to zásadní precedens

Podle českého experta na sportovní právo Jana Šťovíčka jde o závažné rozhodnutí. "Je to zásadní precedens. A bude sloužit jako precedens i pro MOV, který má na stole kauzu vyloučení všech ruských sportovců z olympijských her. MOV čekal právě na dnešní rozhodnutí a bude se jím zřejmě řídit. To naznačuje, jak by rozhodnutí MOV mohlo dopadnout," řekl.

Právník Jan Šťovíček:

"Tříčlenný panel měl velmi těžké rozhodování, protože proti sobě stály dva významné právní momenty. A to uplatnění principu kolektivní viny a druhý je boj proti systémovému dopingu. A rozhodnutí znamená, že je třeba bojovat proti systémovému dopingu i za cenu uplatnění kolektivní viny."

O možnost startu v Riu mohli požádat pouze atleti, kteří nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. Výjimku obdržely běžkyně Julia Stěpanovová a dálkařka Darja Klišinová.

Podobný přístup může podle generálního sekretáře CAS nyní využít i MOV. "Dveře mají otevřené, olympijská charta jim to umožňuje. Záleží jen na nich, jestli budou brát případ od případu," uvedl Mattieu Reeb, podle kterého navíc IAAF zpětným udělením výjimek nedala dalším atletům možnost splnit zmiňované podmínky. "Měli na to jen měsíc a to je málo," uvedl.

Kvůli dopingu nesmí na Hrách v Brazílii startovat také vzpěrači Ruska, Běloruska a Kazachstánu a také rychlostní kanoisté Rumunska a Běloruska.

Historie ruské dopingové kauzy

Prosinec 2014 – Mezinárodní antidopingová agentura WADA ustanovila nezávislou vyšetřovací komisi, která měla prošetřit státem řízený doping v Rusku. Podnětem byla reportáž německé televize ARD.

Srpen 2015 – ARD odvysílala dokument o 12 tisících podezřelých krevních vzorcích keňských a ruských atletů.

Listopad 2015 - Mezinárodní atletická federace IAAF suspendovala ruské sportovce ze všech mezinárodních soutěží. Ruská antidopingová agentura byla zbavena pravomocí.

Červen 2016 – Rada IAAF rozhodla o zákazu startu ruských atletů na OH v Riu. WADA suspendovala ruskou antidopingovou agenturu.

Červenec 2016 - Atleti požádali o výjimku startovat na OH v Riu. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS jejich odvolání zamítla. Vyhověno bylo zatím pouze dálkařce Darje Klišinové a běžkyni Julii Stěpanovové.

Zdroj
ČT sport, ČTK, IAAF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články