Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rozhodnutí o vyloučení Ruska z OH padne koncem týdne

Moskva – Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodne o možném vyloučení ruských sportovců z olympijských her až v neděli, soudí předseda Ruského olympijského výboru Alexander Žukov. Nyní se čeká na výsledek čtvrteční arbitráže CAS. Neúčast Ruska na olympiádě v Riu je ohrožena kvůli systematickému dopingu.

Alexander Žukov
zdroj: ČT4 autor: Sergei Karpukhin

"Očekáváme, že MOV dospěje k rozhodnutí 24. července," oznámil Žukov. MOV po úterním mimořádném zasedání uvedl, že o sankcích rozhodne nejdříve po čtvrtečním verdiktu arbitráže CAS v případu ruských atletů. Hromadné odvolání podalo 68 atletů a spolu s nimi bude s napětím čekat na verdikty CAS a MOV i dalších 319 ruských sportovců, kteří byli nominováni do olympijské výpravy pro Rio.

MOV současně také vyzval federace zimních sportů, aby zemi odebraly plánované akce, jako je například listopadové MS v krasobruslení a prosincové závody Světového poháru ve skocích na lyžích v Nižném Tagilu. Mezi další předběžná opatření patří zákaz cestovat do Brazílie představitelům ruského ministerstva sportu a osobám, jejichž jména se objevila ve zprávě vyšetřovací komise o dopingu. Výbor také nechá znovu přezkoumat všechny vzorky ze zimních her v Soči, kterých se aféra dotýká.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak šel čas se skandálem kolem ruského dopingu

Možné vyřazení ruských atletů z olympiády v Brazílii hrozí od loňského listopadu, kdy Mezinárodní atletická federace IAAF suspendovala ruské sportovce ze všech mezinárodních soutěží. Rozhodla tak na základě zjištění antidopingové agentury WADA, která informovala o dlouholetém, státem řízeném dopingu.

Rusové vinu odmítají. "Dělají vše, aby dostali naši zemi na kolena, ale to se nestane," říká olympijský vítěz v jízdě na bobech Alexej Vojevoda.

Ruský prezident Vladimir Putin neodvolal ministra sportu Vitalije Mutka. Antidopingová agentura WADA přitom informovala, že ruské ministerstvo sportu kryje doping svých sportovců už od roku 2011.

Historie ruské dopingové kauzy

Prosinec 2014 – Mezinárodní antidopingová agentura WADA ustanovila nezávislou vyšetřovací komisi, která měla prošetřit státem řízený doping v Rusku. Podnětem byla reportáž německé televize ARD.

Srpen 2015 – ARD odvysílala dokument o 12 tisících podezřelých krevních vzorcích keňských a ruských atletů.

Listopad 2015 - Mezinárodní atletická federace IAAF suspendovala ruské sportovce ze všech mezinárodních soutěží. Ruská antidopingová agentura byla zbavena pravomocí.

Červen 2016 – Rada IAAF rozhodla o zákazu startu ruských atletů na OH v Riu. WADA suspendovala ruskou antidopingovou agenturu.

Červenec 2016 - 136 atletů požádalo o výjimku startovat na OH v Riu. Vyhověno bylo zatím pouze dálkařce Darje Klišinové a běžkyni Julii Stěpanovové.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články